Glavni tužilac BiH Goran Salihović naredio je pokretanje istrage o diplomi ministra bezbjednosti Dragana Mektića, otkrivaju izvori “Euroblica”.

List navodi da je Salihović pokrenuo istragu nakon pisanja pojedinih medija da je Mektićeva diploma sporna.

Ovu informaciju, za RTRS, Tužilaštvo nije potvrdilo, ni demantovalo. Dragan Mektić za RTRS tvrdi: Salihović zloupotrebljava funkciju i pokušava da se obračuna s ljudima koji kritikuju njegov rad.

Varnice na relaciji Salihović-Mektić rasplamsale su se još prije dva mjeseca kada je BiH Tužilaštvo javno upozorilo ministra bezbjednosti Dragana Mektića da se direktno miješa u rad pravosuđa. Tada, Salihović nije krio da mu smeta Mektićevo ponašanje kojim pokušava da se nametne i kao ministar bezbjednosti, pravosuđa, šef policije i glavni tužilac. Da li Tužilaštvo vodi istragu o Mektićevoj diplomi, pitali smo glavnog tužioca Gorana Salihovića.

– Ne znam stvarno, nisam upućen – odgovorio je Salihović.

Salihović je sugerisao i da odgovor potražimo od portparola Tužilaštva Borisa Grubešića. Šrkrt na riječima, bio je i portparol: “Bez komentara”! Međutim, bez komentara nije ostao ministar bezbjednosti Dragan Mektić. U odgovoru putem vajbera Mektić za RTRS kaže, da glavni tužilac zloupotrebljava poziciju i pokušava da se obračuna sa ljudima koji kritikuju njegov nerad, neznanje i nekompetentnost.

– Ovim (Salihović) pokušava izvršiti pritisak na mene, jer sam javno progovorio o njegovom neradu, neznanju i nekompetentnosti. Takođe, vrši pritisak da ne progovorim o njegovoj direktnoj umiješanosti u smislu iznošenja bitnih informacija iz pojedinih korupcijskih afera – odgovorio je Mektić.

mektic-prepiska

Sukob dvojice funkcionera, navodno, rasplamsao se toliko da je Mektić Salihoviću zaprijetio da će učiniti sve da sabotira njegovu ambiciju da početkom sljedeće godine zamijeni Meddžidu Kreso u fotelji predsjednika Suda BiH. Bude li Tužilaštvo istraživalo Mektićevu diplomu trebalo bi da razjasni koju je školu, zapravo, Mektić završio. Iako javno tvrdi da ima Visoku stručnu spremu, na sajtu njegovog Ministarstva piše jedno, a u papirima drugo. Mektić je ATV-u tvrdio da je sve u redu sa njegovom diplomom i da nema samo jednu, već dvije diplome.

Koji fakultet je završio ministar bezbjednosti Dragan Mektić? Upravnu višu školu, kriminalistiku ili, kako tvrdi, Pravni fakultet – studij za unutrašnje poslove? Diplomu na Pravnom fakultetu u Zagrebu sigurno nije, jer je taj fakultet, u dopisu RTRS-u, još prošle godine, taj podatak demantovao. U odgovoru navode da na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nema, niti je ikada bilo studija za unutrašnje poslove – zvanje diplomirani kriminalista!.

RTRS