Nakon što je bošnjačka politika pokušala da nadigra Međunarodni sud pravde i građane BiH, prikrivajući da Sakib Softić nije agent BiH, a to potvrdio i Hag, posla će biti i za pravosudne organe.

Tužilaštvo BiH najavilo je istragu protiv Softića. Iz Republike Srpske – traže odgovornost nadležnih. Iz Srbije poručuju – od početka je jasno da od revizije neće biti ništa.

Sakib Softić moraće Tužilaštvu BiH da objasni zašto je sakrio informaciju da ga je Haški sud obavijestio da više nema mandat agenta BiH. Tužilaštvo će formirati predmet da bi provjerilo posljednje aktivnosti Softića koje je nelegalno vodio u ime BiH. Nakon pisama članova Predsjedništva poslatih u Hag, Sud je jasno obrazložio svoju odluku.

“Sud je smatrao da njihov sadržaj pokazuje da nije bilo odluke donesene u nadležnim institucijama, u ime BiH kao države, koja bi zahtijevala reviziju presude iz 2007. i da to nije dobar način da se riješi takvo pitanje”, navedeno je u odgovoru iz Međunarodnog suda pravde.

Predsjednik Republike Srpske smatra da se na haškoj odbijenici revizije ne smije stati, jer su institucije BiH zloupotrebljene.

“Ovaj slučaj nije riješen, on je tek počeo, ali je suština u tome – lažno predstavljanje i obmanjivanje javnosti. Svi su znali da će do ovoga doći, mislim da je i Bakir znao ali nije dobro što se unijela praksa, odlučivanje jednih u ime svih”, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Šta je Bakir Izetbegović znao, a javnosti nije rekao, još će se nagađati. Stručnjaci iz Srbije smatraju da postoji mogućnost da su Izetbegovića pogrešno savjetovali pravnici. A postoji i druga opcija.

“Možda su odlučili da samo iz političkih interesa pokrenu postupak, a da bi onda mogli da govore da je odluka suda politička”, kaže i Novak Lukić, advokat i član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u sporu između Hrvatske i Srbije.

U Srbiji ističu da se odbijanjem revizije presude završava sva priča oko tog slučaja, jer je apsolutni rok od 10 godina istekao.

Rok za reviziju jeste istekao, ali tek počinje odbrojavanje Izetbegoviću i Softiću – ko je šta i tačno znao, a opet, radio protiv države u koju se zaklinju.

RTRS