Da li će koalicija na bh. nivou nastaviti da funkcioniše kao da se ništa nije desilo? Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i danas je pozvao Bakira Izetbegovića da podnese ostavku.

Izetbegović jasno odgovara da od ostavke nema ništa, a SDS-ov ministar Mirko Šarović poručuje da vlast mora funkcionisati. SNSD smatra da SDS zapravo rehabilituje Izetbegovića.

Najveća odgovornost za sve što se desilo jeste na Bakiru Izetbegoviću koji je donio nepromišljenu i neodgovornu odluku, poručuje lider SDS-a Vukota Govedarica. Smatra da likovanju nema mjesta, Izetbegovića poziva na ostavku, ali i pretpostavlja da to neće učiniti. Bez konkretnog odgovora na pitanje da li je koalicija na bh. nivou poljuljana, Govedarica smatra da su stvoreni preduslovi za okončanje krize.

– Očekujem da institucije počnu da rade svoj posao, a prvenstveno Predsjedništvo BiH.Što se tiče gospodina Izetbegovića, posljedice koje on treba da snosi, uvjeren sam, kao moralni čin i odgovornosti svega ovoga što se desilo, jeste podnošenje njegove ostavke. Ali, opet ponavljam, to je isključivo njegov lični čin – kaže Govedarica.

Nije trebalo dugo čekati na Izetbegovićev odgovor, kome očigledno ne pada na pamet da snosi bilo kakvu odgovornost za, po ocjeni mnogih, najveću postdejtonsku krizu u BiH.

– Naravno, ostavku neću podnijeti, jer mislim da činim upravo ono radi čega me moj narod izabrao, a što se tiče papira registrara iz maja prošle godine znao sam, kao i ekspertni tim, naravno – reakao je Izetbegović.

Staša Košarac (SNSD) smatra da je na sceni dogovorna politika Izetbegovića i SDS-a koji pozivom za njegovu ostavku zapravo rehabilituje Izetbegovića u njegovom narodu.

– I ako ga je sam Govedarica u prvom dijelu pozvao da podnese ostavku, a u drugom dijelu ga poziva da se vrati u institucije – govori o tome da je cilj i Bakira Izetbegovića i Saveza za promjene, odnosno SDS-a, da se Izetbegović vrati u institucije, odnosno da se ne desi ništa. Mislim da na ovaj način SZP rehabilituje Izetbegovića u bošnjačkom korpusu – kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

I dok Košarac smatra da i na ovaj način SDS vraća dug Izetbegoviću, SDS-ov ministar Mirko Šarović odgovornost za dalje funkcionisanje većine prebacuje na lidere partija, iako smatra da se ne može sve resetovati sa jučerašnjom odlukom suda.

– Stranke će vjerovatno to preispitati, vlast na nivou države vjerovatno mora funkcionisati, srpske stranke ma koje to bile participiraju sa jednom trećinom, nikada se neće odreći te jedne trećine. Kako će ti odnosi biti definisani, to je na liderima stranaka da to urade – kaže Šarović.

A u SDA su, izgleda, već to uradili.

– Sve će opstati što je u interesu političara i dok ste jaki niko vas neće odvajati. Dakle, biće raznih napada, ali dok nalaze svoj interes u tome da ostanu, svi će u koaliciji ostati. Јa ne vidim alternative ovoj koaliciji do novembra 2018. godine – rekao je Izetbegović.

Po svemu sudeći, neće biti nikakvo iznenađenje ako većina na bh. nivou nastavi da funkcioniše kao da se ništa nije desilo. Međutim, ono što svakako ne treba zanemariti jeste i današnja Izetbegovićeva izjava da će se osloniti na međunarodne eksperte i kako se za ovu stvar Bošnjaci moraju boriti dok su živi i dok postoji BiH. Očigledno da nekih novih kriza neće manjkati ni u budućnosti.

RTRS