Pravni ekspert Radomir R. Lukić izjavio je Srni da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbaci zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pravno ispravna i potpuno procesno zasnovana, te da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izebegović samoinicijativnim podnošenjem zahtjeva uzurpirao vlast i počinio krivično djelo.

On je istakao da se, za razliku od bošnjačkog rukovodstva, nikako ne može konstatovati da je odluka suda politička, jer su svi argumenti isključivo i čisto pravni.

Lukić je ocijenio da je akt lidera SDA Bakira Izebegovića da, bez dogovora sa druga dva člana Predsjedništva BiH, pokrene reviziju presude, potpuna uzurpacija vlasti.

“To su najteža krivična djela u jednom krivično-pravnom sistemu. Postupci Sakiba Softića su, takođe, krivično-pravno sankcionisani i to je neovlašteno zastupanje, ne preduzeća, osnovne škole ili piljarnice, nego jedne zemlje”, rekao je Lukić, koji je dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

On je izrazio nadu da će organi gonjenja znati na koji način će ovo sankcionisati.

“Kamo sreće da su međunarodne ustanove postupale ovako i od 1990. do 1992. godine u odnosu na samovlasna postupanja organa Slovenije, Hrvatske… Da su međunarodni organi tada tako postupali, uključujući i evropsku zajednicu, ova katastrofa – građanski ratovi, sukobi, mržnja koja je ovdje začeta ne bi bila ovakva, a mi bismo se razišli relativno kao prijatelji”, smatra Lukić.

On je ocijenio da se Izetbegović grdno prevario ako misli da može da se ponaša kao njegov otac i da vrijeme takvog ponašnja još traje.

Ponovio je da je odluka Međunarodnog suda pravde sasvim očekivana i da Predsjedništvo BiH ne može da radi individualno. “Nijedan član Predsjedništva nema posebne nadležnosti pojedničano, jer je Predsjedništvo kolektivan, odnosno zboran organ i na taj način odlučuje”, napomenuo je Lukić.

On je pojasnio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o pokretanju postupka revizije, te da je taj postupak nov, jer se postupak pred Međunarodnim sudom pravde ne može analogno ocjenjivati kao postupak pred opštinskim sudom u parničnom postupku, zbog čega je ta odluka potpuno procesno zasnovana.

“Nadam se da će se ovaj način pravnog razmišljanja i odlučivanja i dalje poštovati u stvarima koje se tiču BiH”, poručio je Lukić.