Ko će činiti skupštinsku većinu u Srebrenici? – i SNSD i SDS tvrde da će biti dio vlasti, ali ne zajedno. Odgovor na ovu dilemu trebalo bi da da vanredna sjednica Skupštine, koju je zatražilo 11 od 21 odbornika Skupštine Opštine.

U Srebrenici će biti održana većina sa SNSD-om i drugim partnetima koji to budu željeli, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Kaže da je očigledno da SDS ima obavezu prema SDA i da je želi vratiti u Srebrenicu.

“Ona većina bošnjaka koja je u većini sadašnjoj su oni koji su napustili SDA i koji su zbog nezadovoljstva upravo radom te partije pokušali da naprave neki iskorak”, rekao je Dodik.

Skupštinsku krizu izazvalo je loše funkcionisanje Skupštinske vlasti – smatraju u SDS. Kažu da nisu imali prave sagovornike i da su odlučili da naprave nešto novo, ali da nikome nisu zatvarali vrata za razgovore.

“Mi očekujemo od načelnika da on izražava sabornost da sakuplja i rješava probleme a ne da se svrstava na bilo koju stranu ili političku partiju”, kaže Momčilo Cvjetinović (SDS).

Iz SNSD-a odgovaraju da će se politička kriza riješiti u narednih sedam dana. Kažu da treba raditi na tome da partije iz Republike Srpske budu uz načelnika opštine.

“Ključ rješenja političke krize je u DNS-u oni će imati sastanak u srijedu u Banjaluci i izaći sa svojim stavom koju skupštinsku većinu podržavaju”, naveo je Radomir Pavlović.

U Srebrenici je postojala stabilna većina koja je za kratko vrijeme uradila dobar posao, a formirana je i potrebna struktura za funkcionisanje opštine, kaže načelnik opštine Mladen Grujičić. U toku su kaže pregovori kako bi se trenutna kriza prevazišla.

„Јa sam razgovarao sa mnogim predstavnicima stranaka i smatram da je ovo sve nepotrebno i treba da se vrati tamo kako smo počeli da bi nastavili onaj put koji smo zacrtali a koji su prepoznali i u Međunarodnoj zajednici”, istakao je načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić.

Čekajući rasplet i konačnu većinu, Skupština opštine danas je svečanom sjedicom obilježila Dan Srebrenice. Odlučeno je da plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica bude dodijeljena premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

RTRS