Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ga je iznenadila vijest da je došlo do političke prekompozicije u Srebrenici, ali je poručio da će skupštinska većina u ovoj lokalnoj zajednici biti rehabilitovana. Dodik je istakao da partije okupljene oko SNSD-a trenutno imaju 10 odbornika, ali da će biti pronađen i jedanaesti.

On je podsjetio da je skupštinska većina izgubljena jer je odbornik SRS-a Milorad Stanojević zatražio nemoguće stvari koje mu nisu mogle biti ispunjene, nakon čega je napustio skupštinsku većinu.

“Tražio je da mu se zaposli 13 ljudi, da mu se preda vatrogasno društvo i ostalo”, naveo je Dodik nakon sastanka sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i predstavnicima lokalnog SNSD-a i DNS-a.

On je ocijenio da je trenutna skupštinska većina štetna po srpske nacionalne i političke interese, za Republiku Srpsku, a posebno za opštinu Srebrenica.

Dodik je naglasio da je bilo nepotrebno, prje svega od SDS-a, da remeti raniju političku konfiguraciju u Srebrenici, odnosno da će svako investiranje i realizacija važnih projekata biti otežani zbog političke nestabilnosti.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je SDS u toj lokalnoj zajednici pomaže stranci SDA da se vrati na političku scenu, odnosno da su neodgovorni pojedinci dozvolili da dođe do prekompozicije.

“SDA je u Srebrenici bila osam godina na vlasti u liku Ćamila Durakovića koji je potpuno ignorisao interese srpskog naroda i koji je doživio poraz na lokalnim izborima. Odjednom SDS sada pruža priliku da se SDA ponovo vrati na političku scenu u Srebrenici”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su za SDS važniji odnosi sa SDA nego interesi Srba u Srebrenici, ali i na nivou BiH.

“Ono što je SDS dobio u novoj konfiguraciji sa SDA manje je od onoga što su mogli inokosno da imaju i oni to odbijaju, što govori da oni imaju druge vezanosti za /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića i SDA i da imaju, možda, mržnju ili nešto drugo prema ovom drugom bloku”, istakao je Dodik.

On je naveo da SDA isključivo vodi bošnjačku nacionalnu politiku, ali da će na kraju biti potpuni gubitnik dugogodišnjeg procesa.

Dodik je rekao da je današnji sastanak inicirao predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Momčilo Cvjetinović, a da na njega nije ni došao.

“Čujemo da je to stav i vrha njihove političke partije. Potpuno je neozbioljno da neko inicira sastanak i da na taj sastanak ne dođe i da su moje dobre usluge zloupotrebljene”, zaključio je Dodik.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da želi da se održi srpsko jedinstvo u Srebrenici i pozvao sve one koji trenutno tome ne doprinose, da im se priključe.

On je naglasio da trenutna skupštinska većina nije u službi građana, te da je sve poljuljano iz “poznatih i nepoznatih razloga”.

“Na prošloj sjednici Skupštine opštine došlo je do mnogih neregularnosti, kršenja Statuta i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi kada su smijenjeni svi funkcioneri, osim načelnika, i svi direktori javnih ustanova”, rekao je Grujičić.

On je poručio da će učiniti sve da skupštinska većina bude stabilna i da radi u interesu svih građana.

Grujičić je ocijenio da nastabilna politička situacija u Srebrenici nije dobra slika za potencijalne investitore.

“Ima mnogo započetih projekata koje treba raditi, a moramo da se bavimo ovakvim stvarima”, rekao je Grujičić.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici lokalnih odbora SNSD-a Radomir Pavlović i DNS-a Velibor Rankić.

Izvor: Srna/RTRS