Premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, samoproglašenog Kosova i domaćin, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, razgovaraju o otvorenim pitanjima koja muče ovaj dio Evrope, opterećene jačanjem tenzija među državama.

Gosti Sarajeva su i evropski komesar za proširenja Јohanes Han i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfono. Razgovaraju o regionalnoj saradnji.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je danas Evropsku uniju da ostane pri obećanju datom u Solunu 2003. godine i sačuva evropsku perspektivu zemalja zapadnobalkanske šestorke.

Zvizdić je u Sarajevu, kao domaćin današnjeg Samita zemalja zapadnog Balkana, u uvodnom obraćanju na skupu ukazao da je neophodno sačuvati evropsku perspektivu u ime stabilnosti i prosperiteta regiona, ali i same EU.

On je ponovio opredjeljenje BiH da nastavi da jača vladavinu prava, sprovede reformu javne uprave, unapređuje slobodu govora, jača poslovno okruženje i vodi aktivnu i konstruktivu politiku radi razvoja regionalne saradnje.

“Mislim da današnji samit potvrđuje takvu opredijeljenost ne samo BiH, nego i zemalja zapadnog Balkana. Sve dok postoji taj zajednički cilj, možemo govoriti o daljem jačanju i unapređenju naših međusobnih odnosa”, rekao je Zvizdić.

On je podsjetio da je na sastanku Evropskog savjeta prošle sedmice bilo i drugih stavova, te izražavanja zabrinutosti po pitanju situcije na zapadnom Balkanu.

“Ponovo su tenzije i moguća destabilizacija bile riječi kojima se opisivala situacija u regionu. Pozitivna je poruka koju je prenio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk da će EU održati obećanje dato zapadnom Balkanu na samitu u Solunu 2003. godine ako te zemlje nastave da sprovode reforme s ciljem evropskih integracija”, rekao je Zvizdić.

On je naglasio da se može reći da je svih šest zemalja zapadnog Balkana u procesu sprovođenja reformi, te da je postignut značajan napredak u procesu evropskih integracija i da se regionalna saradnja unapređuje u svim važnim aspektima.

Prema njegovim riječima, premijeri zemlja zapadnog Balkana imaju odgovornost da zadrže zemlje i region na evropskom putu, koji postaje najmanji zajednički sadržilac i pretvara se u zajednički cilj i perspektivu.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han izjavio je danas u Sarajevu na Samitu zemalja zapadnog Balkana da je pravo vrijeme da ovaj region preuzme lidersku ulogu i da se prevaziđu problemi koji utiču na unutrašnju situaciju.

On je poručio da se ne smije gubiti dobra prilika za snažnu saradnju, da se mora stalno pratiti razvoj situacije, “probiti granice i iskorititi pozitivan vjetar”.

“Ili ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo zatvoriti ta vrata prilike zbog nekih loših poruka, a mislim da se ne treba `igrati vatrom`. Molim vas da pokažete liderstvo državnika kao što ste radili u prošlosti i da iskoristite priliku broj jedan, a to je i u interesu EU”, poručio je Han.

Napominjući da i građani zemalja zapadnog Balkana žele da napreduju, Han je poručio da se svi moraju okrenuti obavezama, te ocijenio da je ovo današnje okupljanje jako dobar signal.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na samitu namjerava da predstavi plan o formiranju carinske unije na ovim prostorima. Komesar EU Јohanes Han, za medije iz Srbije rekao je da nema sumnje da će veći stepen ekonomske integracije učiniti zapadni Balkan atraktivnijim i konkurentnijim. Pres konferencija je u 14 časova na kojoj će se obratiti svi učesnici.

A Sarajevo je danas pod ogromnim mjerama bezbjednost zbog lošeg iskustva od prije dvije godine u Potočarima kada je napadnut srpski premijer Aleksandar Vučić.

Iz pojednih izvora čulo se da će sličan scenario biti i u Sarajevu ali su u više navrata stigla uvjeravanja od najviših zvaničnika BiH da je to nemoguće.

Sve bezbjednosne agencije uz koordinaciju Ministarstva bezbjednosti preduzele su opsežne i temeljite mjere obezbjeđenja svih učesnika samita, potvrdio je ministar Dragan Mektić nakon jutrošnje posjete Operativnom štabu za bezbjednost samita.

Na Samitu učestvuju premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Makedonije Emil Dimitrijev, Crne Gore Duško Marković, samoproglašenog Kosova Isa Mustafa i Albanije Edi Rama, a kao domaćin predsjedvajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Samit obezbjeđuje više od 1000 policajaca.

RTRS