Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da SNSD ne zna koji su razlozi SDS-a da ne podrži povećanje akciza, ali da možda ne bi bilo loše da razgovaraju o toj temi.

Dodik je ocijenio da SDS “igra” neku njima znanu igru, onako kako im dnevnopolitički odgovara, ali da je jasno da na nivou BiH ne postoji većina i da se “poslovi otaljavaju”, iako određeni međunarodni faktori vrše ozbiljan pritisak da se nešto učini.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da je Republika Srpska završila sve obaveze iz pisma namjere, te da nije bilo lako donijeti određene zakone, ali da je sada obaveza na drugim nivoima vlasti da učine isto.

“SDS na tim pitanjima nije bio dio većine koja je trebalo da usvoji zakone, nego je aktuelna većina uzela odgovornost. Oni sada kao `uplakane strine` plaču i govore kako mogu ili ne mogu da to urade. Nemaju odlučnost, ni želje da budu odlučni u onome što su preuzeli”, naglasio je Dodik, koji je i predsjednik Srpske.

On je poručio da Republika Srpska može izvršavati sve obaveze i bez aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, ali da bi taj aranžman bio dobra prilika.

Dodik je naveo da je Srpska našla i druge moguće varijante koje bi održale sistem i da je uspjela riješiti probleme poput željeznica, poljoprivrede, isplatu godišnje boračke naknade, ali i nastaviti redovnu isplatu penzija i plata.

“Imamo dovoljno optimizma da kažemo da ćemo i u narednom periodu pojačano i bez MMF-a održati likvidnost, ali naravno da bi MMF bio dobra prilika u ovom vremenu. Nije riječ samo o MMF-u, nego i drugim projektima koje prati Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka”, rekao je Dodik.

On kaže da se svaki pokušaj za obezbjeđivanje dodatnih sredstava posmatra kao dodatno zaduženje, ali da se dug ne povećava.

“U Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske postoji određen novac koji je na dnevnom nivou 100 miliona KM i logično je da se taj novac upotrebljava. Plasman koji bi se vršio prema Vladinim računima je najsigurniji plasman”, naglasio je Dodik.

On je istakao da je namjera da se sredstva IRB-a upotrebljavaju u realni sektor, prije svega direktno preko poslovnih banaka, ali da u posljednje vrijeme mnoge banke više ne povlače iz tog izvora jer je to konkurentno njihovim kamatama.

“Ograničili smo kamate i rekli da to može da bude dva odsto, ali znate da su kamate komercijalnih banaka visoke, one su suočene sa viškom likvidnosti. Komercijalne banke u Republici Srpskoj suočene su sa viškom likvidnosti. Vodimo računa da se sistem održi i da ne bude nikakvog debalansa”, rekao je Dodik.

On je naveo da Srpska samo 2014. godine, kada su bile katastrofalne poplave, nije bila u mogućnosti da iz vlastitih sredstava participira bar u dijelu vraćanja starih dugova.

“Јedina smo republika na prostoru bivše Јugoslavije koja je od tekućih prihoda gotovo 30 odsto izdvajala za vraćanje starih dugova, to nije nijedna druga zemlja”, zaključio je Dodik.

Izvor: SRNA/RTRS