Analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da će pobjeda Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji značiti postepenu stabilizaciju regiona, ali i jačanje položaja Repblike Srpske.
“U tom nestabilnom regionu, Srbija kao centralna zemlja je stub stabilnosti. Da se ona poljuljala, mislim da bi celi region mogao da sklizne u nove sukobe. Činjenica da je Vučić pobedio i da se nastavlja politika koja je vođena, otklanja tu mogućnost”, rekao je Anđelković.

On navodi da je pobjeda Vučića garant da će region biti u punom stanju ravnoteže i da će se stvari postepeno smirivati.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Anđelković je ocijenio da njen položaj jača, jer su odnosi Banjaluke i Beograda maksimalno dobri i potvrđeni.

On ističe da je sinergija Banjaluke i Beograda recept za generalno jačanje položaja srpskog naroda na Balkanu.

“Vučić će sve učiniti da Republika Srpska na evolutivan način, postepeno, gradi svoju državnost što uspešnije. To znači da će je podržavati maksimalno”, rekao je Anđelković.

On smatra da Vučić, svojim dobrim odnosima sa Zapadom, može da predstavlja neku vrstu štita kako Zapad “ne bi krenuo frontalno na Srbe”.

Na pitanje da li će sada Vučićeva pružena ruka pomirenja biti prihvaćena u regionu, Anđelković kaže da će u regionu mnogi i dalje pokušavati da rade iza kulisa Srbije i srpskog faktora, ali da će imati sve manje prostora.

Anđelković ističe da će, u okolnostima kada je Vučić suveren, snažan i neprikosnoven u Srbiji i kada ima dobre odnose i sa Zapadom i sa Istokom, oni koji su ranije bili miljenici Zapada sada biti u sve težem položaju.

“Oni gube podršku koju su imali, njihovi zaštitnici na Zapadu se polako guraju u drugi plan, a nove snage koje dolaze su zastupnice real politike, koja podrazumeva interesnu perspektivu”, rekao je Anđelković.

On dodaje da je interes Zapada da gradi dobre odnose, prije svega, sa Srbima i Srbijom, jer je to ključ uspjeha.

“Mislim da će biti subverzivne delatnosti ekstremista u Sarajevu, Prištini i Zagrebu, ali će njihovi dometi biti sve manji”, naveo je Anđelković.

On smatra da će se Vučićeva izbalansirana politka prema Zapadu i Istoku postepeno prelivati i na region, jer ni Rusiji, niti većem dijelu Zapada sada nije cilj da se izazove neka nova kriza i otvori novi front.

Navodeći da je Srbija u centru regiona koji je relativno nestabilan, Anđelković je podsjetio da je BiH u krizi zato što pokušaj centralizacije i nametanja sarajevske hegemonije nije uspio, dok je sa druge strane izvorni dejtonski poredak narušen.

On je dodao da su u Rumuniji jaka politička komešanja, da je Makedonija na ivici građanskog rata, Kosovo kvazikriminalna tvorevina, dok se u Crnoj Goru “ljulja režim Mila Đukanovića”.