Hrvatski politički vrh strahuje da bi Rusi, preko koncerna Agrokor, mogli da postanu gospodari trgovačkih polica u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji.

Ako sudbina tog koncerna pređe u ruke ruskih banaka, to će Rusima dati širok manevarski prostor.

Ruske banke vladaće radnim mjestima, poljoprivredom i političkim uticajem.

Rusija tada, umjesto šefa Agrokora Ivice Todorića, postaje najveći zemljoposjednik u Hrvatskoj i drugi najveći u Srbiji.

Neki portali smatraju da će Rusi u tom slučaju imati pod kontrolom Baranju, i to ne samo zemlju i vinograde Belja, već i sudbine radnika.

Geopolitički značaj Agrokora ne proizlazi samo iz trgovačkih lanaca, pa neimenovani izvori iz vrha hrvatske vlasti vjeruju da Vlada Hrvatske nikada neće dopustiti ulazak Rusa u Agrokor.

Tu su i drugi razlozi, prije svega, mogućnost kompromitovanja mnogih državnih funkcionera koji su imali veze sa Agrokorom.

Šta se sve može naći u Agrokorovim knjigama? Kako su i zašto toliki bivši državni funkcioneri u toj kompaniji našli angažman? Kako su toliki ljudi Agrokora završavali u vladama i drugim tijelima vlasti?

Zašto je Todoriću tolerisano neplaćanje dugova, poreza, emitovanje bonova i drugih sličnih platežnih sredstava? – sve su to pitanja koja danas postavljaju hrvatski mediji.

Zato hrvatska vlast ne želi da dozvoli Sberbanci efektivni ulazak u Agrokor, već aktivira “lex Agrocor“, kako bi spriječila sve kompromitujuće stvari da izađu na svjetlo dana.

Rusi, koji nisu obavještajni amateri, mogli bi da nađu te papire u slučaju ulaska u Agrokor, a Vlada Hrvatske to ne želi da dopusti.

Afera Agrokor mogla bi da dovede do potpune blokade hrvatske privrede, upozoravaju mediji.

Izvor: SRNA/RTRS