Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o likvidaciji nekadašnjeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju Nedžada Ugljena, koji je ubijen u Sarajevu 1996. godine. List Avaz prenosi da kompletnu istragu, po naredbi Tužilaštva, vodi Agencija za istrage i zaštitu.

Slučaj “Ugljen” kantonalno sarajevsko tužilaštvo, krajem prošle godine, vratilo je u nadležnost Tužilaštva BiH. Potvrdili su u Tužilaštvu BiH da već rade na predmetu i da je određen postupajući tužilac. Nedžad Ugljen s početka rata imao je istaknutu ulogu u formiranju tajne terorističke jedinice “Ševe”.“ Ugljen je bio spona između nalogodavaca i finansijera “Ševa”. Sve do 1996. godine, kada umjesto Bakira Alispahića na čelo AID-a dolazi Kemal Ademović, sa zadatkom da iz službe ukloni tragove prljave ratne prošlosti. Uslijedila je akcija “Orao”. Prvi na udaru – vodeća Ševa – Ugljenov imenjak Herenda. Praćen, prisluškivan, saslušavan, a onda premlaćen i ranjen završio je u šahtu. Ali, neočekivano – preživio je! I u bolničkoj postelji požalio se Ugljenu koji je to sve snimio.

Nakon što je Herenda završio u šahtu, Ademovićevi agenti – Edin Garaplija, Haris Pezo i Refik Muran, smješteni su u zatvor. Ugljen shvata da je služba počela obračun u vlastitim redovima. U strahu da je sljedeći, pokreće internu istragu u AID-u. I naivno, zaštitu traži od Alije Izetbegovića. “Predsjedniče, ubiće me” – tiho su prepričavani njegovi vapaji i izvan predsjedničkog kabineta. Kad je shvatio da zaštite nema, istu je potražio kod sarajevskih novinara.

Ipak, ubice nisu imale dilemu. Nekoliko dana kasnije, 28. septembra 1996. godine, Ugljen je likvidiran. Dok je parkirao automobil u Prijedorskoj ulici u naselju Aneks, ubica je ispalio nekoliko hitaca, jedan od njih u usta, kao upozorenje, tumačeno je kasnije, šta čeka sve one koji odluče da progovore. Sumnja se da su “Ševe” likvidirale vojnike ЈNA u Velikom parku, iz snajpera pucali na sarajevske Romea i Јuliju, Boška Brkića i Admiru Ismić. Bivši komandant tzv. Armije RBiH Sefer Halilović godinama izjavljuje da su “Ševe” 7. jula 1993. postavile i aktivirale bombu, namjenjenu njemu, a od koje su smtrno stradali njegova supruga i njen brat. U Sarajevu mnogi strahuju da bi nakon raspisivanja međunarodne potjernice, bivša “Ševa” Nedžad Herenda mogao da “propjeva” u sudnici i nakon dvije decenije konačno raskrinka pojedince koji su imali prste u krvavim političkim obračunima u sarajevskoj kotlini.

RTRS