Detinjstvo trogodišnje Sofije Mićević iz Banjaluke nije ni nalik odrastanju njenih vršnjaka. Ona raste između bolničkih zidova. Od kada joj je u četvrtom mesecu otkrivena opaka, akutna limfoblastna leukemija neprekidno traje borba za njen život. Posle niza terapija i neuspešne transplantacije matičnih ćelija, čeka je odlazak u Ameriku, jer je to jedina šansa da preživi. Njena porodica moli za pomoć.

U novembru 2016. godine maloj Sofiji je urađena transplantacija koštane srži u Beogradu koja, nažalost, nije bila uspešna. Poslednjih sedam meseci devojčica se leči na Institutu za zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, gde joj medicinske sestre i lekari zamenjuju drugare.

Uz malenu Sofiju od prvog su dana roditelji Simona i Vanja i brat Luka (4). Ali i izuzetno veliki broj ljudi širom Republike Srpske, Srbije i inostranstva, koji nesebično pomažu u prikupljanju donacija za izuzetno skupo lečenje koje joj sledi.

Jedina nada je klinika u Baltimoru

– Klinika “Džon Hopkins” u američkom Baltimoru je jedina nada za našu voljenu devojčicu. Iako su nas posle bezbroj hemoterapija i neuspešne transplantacije, gde sam ja bila donor, pojedini naši lekari otpisali, poslavši nas kući da “sačekamo kraj”, pronašli smo bolnicu i doktore koji tvrde da mogu da joj pomognu. Izvesnost Sofijinog izlečenja, po njihovoj tvrdnji je 80 do 90 odsto. U toj bolnici, Sofija će prvo proći kroz višemesečnu imunoterapiju metodom T-ćelija, nakon čega je čeka nova transplantacija, verovatno koštane srži – priča mama Simona.

Kako kaže Simona, prvih 270.000 dolara za terapiju je sakupljeno izuzetno brzo i novac je već uplaćen na račun američke klinike. A transplantacija za koju će je pripremati košta 520.000 dolara.

Nedostaje još mnogo novca

– Do sada smo sakupili 150.000 evra za transplantaciju, ali nedostaje još mnogo novca. Nadamo se i molimo sve koji mogu da nam pomognu da se priključe ovoj akciji. To nam je, dodaje, jedina nada da naša mila devojčica nastavi da živi – kaže Simona.

Sofija je i sada u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, na Odeljenju intenzivne nege, gde čeka da joj se stanje stabilizuje dovoljno da bude spremna za tako dalek put.

“Zeleno svetlo” daće lekar Dragan Mićić koji je, kako Simona kaže, preuzeo Sofijino lečenje u Beogradu i zaslužan je što je mala borbena devojčica pripremljena da krene na put u Ameriku i iskoristi šansu života.

Kako možete da pomognete

Svi koji su u prilici da pomognu u lečenju male Sofije mogu da ukucaju broj 272 kao SMS poruku i pošalju na broj telefona 3030, koji je obezbedila humanitarna fondacija “Budi human Aleksandar Šapić”. Donacije se mogu davati i uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Računi za uplate:

dinarski: 160-465991-67

devizni: 00-540-0002046.2

IBAN: RS35160005400002046215

Blic