Na sastanku predstavnika zemalja grupe G7 došlo je do neočekivanog obrta: kada su svi mislili da se za Rusiju sprema novi paket sankcija zbog podrške Bašaru al Asadu, do dogovora o takvom koraku nije došlo.

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 tražili su zajednički jezik o pitanju odnosa Rusije prema Siriji i njenom predsjedniku, naročito nakon hemijskog napada koji su navodno izvršile snage sirijske vojske. Šefovi diplomatija su se složili oko toga da nema rješenja krize sa Asadom na vlasti, ali ne i o pitanju reakcije na hemijski napad, a kako prenosi Bi-Bi-Si, neki ministri su odbili da se saglase  da se Rusiji i Siriji uvedu nove sankcije.

Nove sankcije posebno je zagovarao Boris Džonson, britanski šef diplomatije, ali su se tome usprotivile njegove kolege iz Njemačke i Italije, navodi izvor blizak britanskoj vladi, i dodaje da opcija sankcija ostaje na stolu, ali da današnji ishod sastanka predstavlja šamar Džonsonu.

Na kraju je dogovoreno da se svaka odluka o potencijalnim sankcijama odlaže nakon temeljne istrage o napadu hemijskim oružjem u Idlibu i ne pronađu “čvrsti i neoborivi dokazi”.

Italijanski šef diplomatije Anđelino Alfano rekao je da je sastanak G7 grupe protekao “uspješno”.

– Rusija ne smije biti satjerana u ćošak zbog Sirije – rekao je Alfano.

Ministri Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Јordana i Katara doputovali su na samit G7 samo nekoliko sati prije nego što američkih državni sekretar Reks Tilerson krenio u prvu posjetu Moskvi.

Јapanski zvaničnici takođe vjeruju da Rusija “može da odigra ključnu ulogu”.

Sa druge strane, Britanija i Kanada su već najavile da bi sankcije protiv Rusije mogle da se povećaju ako Moskva nastavi da podržava Asada.

Izvor: Agencije