Sa aspekta uslova koji su ponuđeni, aranžman sa MMF-om je nešto najbolje što se moglo dogoditi, i mnogo je bolji nego što imaju pojedine zemlje u regionu, rekla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona ne isključuje mogućnost da su pojedini na bh. nivou željeli da ovaj aranžman propadne i da se u budućnosti sklopi neki novi koji neće biti ni izbliza povoljan kao ovaj sada.

Cvijanovićeva je ocijenila da institucije na nivou BiH nikako ne funkcionišu, za razliku od institucija Republike Srpske.

Cvijanovićeva je ponovila da je Republika Srpska svoj dio posla davno odradila da bi se održala Reformska agenda u životu i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, “znajući da je sa aspekta svih uslova najbolja moguća stvar koja se mogla desiti, te je i pokušala pomoći onima na nivou BiH, iako su poprilično neozbiljni, neodgovorni i ne funkcionišu”.

“Da li se neko kocka sa tim i želi da u budućosti, eventualno dođemo do nekog drugog aranžmana, koji neće biti tako povoljan, ne isključujem ni takvu mogućnost”, naglasila je premijer Srpske.

Odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da će biti usvojen set zakona o akcizama, kojim se omogućava nastavak kreditnog aranžmana BiH sa MMF-om, ona je pojasnila da postoji tendencija u okviru SDA, da određeni broj ljudi pokaže da predsjedavajući Savjeta ministara BiH nema parlamentarnu većinu, što je njihov unutrašnji problem, pa zbog toga dio Kluba ove stranke glasa na jedan, “a oni koji su odlučili da se malo izdvoje od stranke na drugi način”.

“Imate poziciju SDS-a, koji zajedno sa koalicionim partnerima uvijek prvi potrče da pokažu kako su reformski nastrojeni, pa onda sve ispotpisuju sve punih usta o Evropi i reformi, a kada dođu na praktični teren niti hoće niti znaju da nešto urade”, smatra Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, uloga SNSD-a u svemu tome je bila da ne propadne Reformska agenda i aranžman sa MMF-om, ali da istjera stvari na čistac, što su, kako je navela, i uradili i sada se zna kako stvari stoje na nivou BiH i kakve partije čine vlast na nivou BiH i u kakvim su odnosima.

Izvor: RTRS/ SRNA