Na  17. Međunarodnom festivalu horova “Zlatna vila” koji će se  od 11. i 13. maja održati u Prijedoru  , nastupiće devet horova iz sedam zemalja , potvrđeno   je na  sjednici Organizacionog odbora  koja je danas održana u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je i predsjednik Organizacionog odbora festivala je istakao  da je ovo tradicionalna  i prestižna  gradska  manifestacija koja okuplja  najbolje horske pjevače iz zemalja okruženja i cijele Evrope.

„ Ovaj festival ima odjeka daleko od grada u kojem živimo i uvijek dovodi eminentne horske  pjevačke grupe koji privuku veliki broj naših sugrađana koji sa zadovoljstvom prate cijeli tok festivala“ kazao je Đaković.

On je potvrdio i da će se ove godine, prije zvaničnog dijela festivala , kao novina, održati  revija dječijeg horskog pjevanja „ Mala vila“ gdje će nastupiti sedam vrtićkih i školskih dječijih horova iz Prijedora te da će horovi pored zvaničnih nastupa imati i 16 nastupa u gradu.

Inače, u  dvije  zvanične festivalske večeri  publici  će se predstaviti  renomirani horski pjevači i to Mešoviti hor iz mađarskog grada Pečuja i  „ Moravija hor“ iz Ostrave iz  Češke republike , Pančevačko srpsko crkveno pjevačko društvo, Gradski mešani hor „ Vardar“ iz Skoplja,Srpsko pjevačko društvo „ Jedinstvo“ iz Banja Luke, Hor „ Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca, Hrvatska, Mešoviti hor AKUD Univerziteta Novi Sad „ Sonja Marinković“, Primorski akademski zbor „ Vinko Vodopivec“ iz LJubljane i  Mešoviti kamerni hor“ iz Kamnika Slovenija.

Prema propozicijama, horovi  su obavezni da u svom dvadesetminutnom  nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za festival – djelo starog majstora,  savremeno djelo iz 20. vijeka , djelo jednog  srpskog i jednog domaćeg autora, kao i  djelo po slobodnom izboru.Najboljem horu  prema mišljenju tročlanog stručnog žirija pripašće  plaketa ’Zlatna vila’ , a predviđena je  dodjela posebnih povelja za drugo i treće mjesto te  još pet posebnih priznanja  – najbolje izvedbe savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te  povelja za djela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i  Povelja -nagrada publike .

Nastup horova ocjenjivaće stručni žiri u sastavu  predsjednik  Svetislav Božić  iz Beograda , te Tomislav Fačini iz Zagreba    i  Aljoša Novaković iz Prijedora .Pokrovitelj ovogodišnjeg međunarodnog Festival horova „Zlatna vila“  je  Grad Prijedor , a održava  se u sklopu obilježavanja 16. maja, Dana grada Prijedora.

prijedorgrad.org