Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je danas sugrađane da učestvuju u svim događajima koji se u narednih nekoliko dana održavaju povodom 16. maja – Dana grada, te tako doprinesu da se gosti ugodno osjećaju i ponesu iz Prijedora najljepše uspomene.
“I ove godine nizom manifestacija obilježavamo svoj praznik. Uglavnom je riječ o sadržajima kojima smo i do sada proslavljali ovaj dan, ali svake godine imaju neku novu dimenziju, nove učesnike i nove prijatelje kojima se istinski radujemo”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Sve počinje Revijom dječijeg horskog pjevanja “Mala vila” sutra od 19.30 časova u Pozorištu Prijedor, gdje će nastupiti hor Dječijeg vrtića “Radost”, horovi pet osnovnih škola i hor “Vilenjak”.

To je ujedno i uvod u 17. međunarodni festival horova “Zlatna vila”, na kojem će se u petak i subotu, 12. i 13. maja, takmičiti devet horova iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Češke i BiH.

“Sportski dan biće nedjelja, 14. maj, kada se održavaju tradicionalni planinarski marš Planinarskog društva `Klekovača`, Memorijalni košarkaški turnir `Duško Ostojić Dule` i Biciklijada, gdje očekujemo više stotina učesnika”, najavio je Đaković.

U večernjim časovima, zahvaljujući Pozorištu Prijedor i Gradskoj upravi, za građane će biti odigrana najnovija predstava prijedorskog ansambla “Samoubica” a za ponedjeljak su predviđeni prijem za najbolje učenike kod gradonačelnika, te izložba čuvenog akademskog slikara Zdravka Vajagića u Muzeju Kozare.

“U utorak, 16. maja, ugostićemo delegacije iz bratskih gradova, a centralni događaj toga dana je svečana akademija u Pozorištu Prijedor, koja će biti održana u podne. Prethodiće joj nastup mališana Dječijeg vrtića `Radost` i polaganje vijenaca na spomenik `Za krst časni` i spomenik u parku Pećani”, dodao je Đaković.

Istog dana, u popodnevnim časovima održaće se 24. Međunarodne ulične trke, a u večernjim časovima koncert Harisa DŽinovića na Trgu majora Zorana Karlice.