Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović rekao je da bi, prema novoj sistematizaciji i daljom modernizacijom, ovo preduzeće u prvom kvartalu naredne godine trebalo da ima oko 500 radnika manje.

“Potrebno je oko 50 miliona dolara da bi se izvršilo saniranje obaveza prema radnicima i fondovima. Predviđeno je da se `Željeznice` zaduže da bi se stekli uslovi za reorganizaciju i restrukturisanje”, pojasnio je Savanović. Prema njegovim riječima, razgovori sa Svjetskom bankom su intenzivni, iako “Željeznice” još nisu aplicirale za sva sredstva.

Rekao je da je posljednja plata isplaćena djelimično, u skladu sa raspoloživim sredstvima, kao i da će “Željeznice” nakon dobijanja kreditnih sredstava Svjetske banke, najvjerovatnije do kraja godine, radnicima isplatiti naknade za topli obrok, prevoz i regres.

Najavio je da bi sa Poreskom upravom Republike Srpske trebao biti potpisan novi reprogram za sva dugovanja za izmirenje poreza i doprinosa Od Fonda zdravstvenog osiguranja očekuje da će imati razumijevanja za probleme u “Željeznicama” i da će, kada bude riješen problem dugovanja, radnicima biti refundirano ono što su potrošili na liječenje dok im knjižice nisu bile ovjerene.

Komentarišući najave radnika i sidikata “Željeznica” da će se pridružiti štrajku radnika “Mitala”, Savanović je naglasio da “Željeznicama” ne idu u prilog politička sporenja oko prodaje rudnika, s obzirom da isporuka rude čine više od 50 odsto prihoda.

Savanović: Modernizacijom do bezbjednog željezničkog saobraćaja

Cilj modernizacije signalnog i telekomunikacionog sistema duž dionice pruge Banjaluka-Srpska Kostajnica kod Doboja je bezbjednost željezničkog saobraćaja, rekao je generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović.
“U ovom dijelu projekta rekonstrukcija podrazumijeva uvođenje signalno-sigurnosnih uređaja, telekomunikacija, dijela kontaktne mreže, ali i uređenje objekata u kojima je ta visoko sofisticirana oprema smještena”, pojasnio je Savanović.

On je precizirao da će modernizacija, čija je vrijednost 16 miliona evra, biti izvršena na šest željezničkih stanica – Vrbanja, Јošavka, Ostružnja, Šnjegotina, Čelinac i Banjaluka.

Savanović je, nakon posjete stanici u banjalučkom naselju Vrbanja povodom obilježavanja krsne slave, Dana željezničara i 25 godina rada ovog preduzeća, rekao novinarima da će novi uređaji omogućiti da se brže i efikasnije, bolje i sigurnije odvija željeznički saobraćaj.

“Modernizacija se radi prema projektu koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka, kredita koji je ugovoren još 2008. godine. Iz predhodnih godina ostalo je 20 miliona evra neutrošenih sredstava, na osnovu ušteda, i sada se izvodi projekat modernizacije signalno-sigurnosnih uređaja na dionici pruge između Banjaluke i Srpske Kostajnice kod Doboja”, pojasnio je Savanović.

Prema njegovim riječima, za ovaj projekat je potrebno 16 miliona evra, a ostatak sredstava biće iskorišten do kraja godine kroz automatizaciju osam putnih prelaza.

Izvor: SRNA/RTRS