Nekoliko stotina radnika koji su u 12 autobusa stigli u Banjaluku mirnom protestnom šetnjom izrazili su nezadovoljstvo

Radnici Arcelor Mittala Prijedor danas su u Banjaluci mirnom protestnom šetnjom i predajom pisma poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske izrazili nezadovoljstvo načinom na koji je Vlada RS izabrala kupca “Israeli Investment Group” za 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odlučili smo se za mirne proteste, da dostojanstveno i časno damo svima do znanja da mi hoćemo i možemo i da smo spremni da se borimo i da znamo kako da se borimo da očuvamo ovo što imamo. Isto tako želimo da damo do znanja da nećemo stati na mirnoj borbi i da ćemo se svim raspoloživim sredstvima ako to bude potrebno, boriti za Rudnik. Jer Rudnik je naš život i bez njega nam nema opstanka”, poručili su radnici.

Mile Ćurić, radnik sa 35 godine radnog iskustva, istakao je da zaposlenici smatraju i da je izabran nekredibilan rukovodilac, za kojeg ne mogu da pronađu nikakve informacije. Direktor “Israeli investment group”, kompanije koju je Vlada RS izabrala za kupca Rudnika željezne rude Ljubija je Evgenij Zotov.

“Ne možemo da nađemo gdje taj čovjek radi, odakle je potekao, šta god smo pitali, gdje god smo se obratili, na internetu ne postoji firma, ne postoji ni taj rudnik u kojem je on navodno radio, zadnjih godinu dana ne radi”, rekao je Mile Ćurić.

Sindikalna organizacija Arcelor Mittal Prijedor danas je predala pismo poslanicima Narodne skupštine o tome gdje “bacaju” radnike “koji 14 godina rade kod jednog poslodavca, ostvaruje sva prava, a poslodavac se dokazao pravednim korektnim i zakonskim prema radniku”.

“U ime zaposlenih radnika Arcelor Mittala naša poruka je da svi oni koji vode ovu zemlju da se okrenu prema onima koji su ih birali, narodu i da sva dnevno-političko prepucavanje ostave po strani. Naša poruka je stvaranje povoljnog ambijenta za život i rad napredak prema budućnosti, prosperitetu, a ne vraćanje u neizvjesna vremena, jer mislimo da je to osnovni preduslov da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima”, pročitao je Ćurić dijelove pisma upućenog narodnim poslanicima.

Apelovali su na sve poslanike Narodne skupštine RS, a posebno na one koji dolaze sa prijedorske regije da dobro razmisle da li će podići ruku za odluku koja će hiljade porodica dovesti u ponor i glad.

‘Te iste porodice bi mogle zakucati na vaša vrata i tražiti hljeb koji ste im vi oduzeli”, poručili su radnici.

Svima koji odlučuju o našoj sudbini poručili su da neće sjediti skrštenih ruku i gledati kako se uništava ono što su godinama mukotrpno stvarali i da neće dozvoliti da se ugrozi njihova egzistencija.

“Pitamo se gdje su bili kada smo pokušavajući da očuvamo ovu firmu, radili bez plate i za minimalac, a sada kada stvaramo i živimo dobro od svog rada nekom to smeta. Kome i zašto?”, stoji u pismu radika.

Radnici su u Banjaluku stigli u 12 autobusa, te su se od Trga Krajine uputili prema Narodnoj skupštini RS u kojoj je troje predstavnika predalo pismo poslanicima. Nakon toga radnici su se uputili u park Mladen Stojanović gdje su im se pridružio i dio poslanika opozicije u parlamentu RS koji su napustili sjednicu skupštine koja je u toku.

O davanju saglasnosti na odluku Vlade RS o prodaji kompaniji “Israeli Investment Group” 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija” prema dnevnom redu, tokom sljedeće sedmice, trebalo bi da odluči Narodna skupština RS.

Danas je skupštinski Odbor za privredu usvojio zaključak kojim se od Vlade RS traži da se dnevnog reda povuče tačku dnevnog reda koja se odnosi na prodaju kompaniji “Israeli Investment Group”.

Anadolija