Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je za Srnu da je evidentno da su američki ambasadori u zemljama zapadnog Balkana bili faktor destabilizacije, uključujući i BiH i Makedoniju, prenosi Srna
On je, povodom informacije o dolasku američkih kongresmena u zemlje Balkana, gdje će provjeriti rad američkih ambasadora, rekao da su ambasadori SAD učestvovali u pripremi političkih tenzija i vaninstitucionalnih promjena.

“Ta politika je korespondirala sa politikom tadašnje administracije, odnosno sa raznim nevladinim organizacijama, koje uslovno rečeno nazivamo `soroševskim`”, istakao je Anđelković.

On je naveo da je sve to imalo za cilj stvaranje atmosfere nekakvog “balkanskog proljeća”, odnosno političko eliminisanje nepodobnih lidera, djelovanje protiv naroda koji su se našli na meti tih krugova, prije svega protiv Srba i Makedonaca.

Anđelković je ocijenio da nova američka administracija predsjednika SAD Donalda Trampa evidentno ne namjerava da nastavi tim putem.

“Bez obzira što Tramp još nije uspeo da radikalno promeni politiku, jer se veliki deo sistema opire, polako menja pristup i na mnogim mestima pokazuje da, ipak, ne popušta. Mislim da je deo takve politike i preispitivanje delovanja ambasadora na Balkanu”, ocijenio je on.

On je napomenuo da je svojevremeno rekao da, poslije smjene čitavog niza politički postavljenih ambasadora, na red dolaze i oni koji su profesionalci, ali koji ne rade profesionalno.

Anđelković je istakao da su neki ambasadori, koji su bili “zapravo produžena ruka Klintonove i Obamine administracije”, bili profesionalno zaposleni u Stejt departmentu, ali su se ponašali kao ekstremni političari naklonjeni kvazi i neoliberalnim krugovima.

“Mislim da će nova američka administracija, ako želi da opstane, morati postepeno da menja takve kadrove”, rekao je Anđelković, ocjenjujući da destabilizacija Balkana sigurno nije namjera nove vlasti u Bijeloj kući.

On je naveo da se u praksi daje svima na znanje da nova američka administracija neće tolerisati ljude iz starog sistema, koji su u koliziji sa politikom koju Tramp proklamuje.