Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je ispolitizovana cijela priča o ikoni, koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Anđelković je istakao da bošnjački političari, koji su napravili ozbiljan diplomatski gaf kada je riječ o Lavrovu, sada pokušavaju to da gurnu u drugi plan tako što, nešto što je mnogo manje bitno, predimenzioniraju i od toga prave veliki problem.

“Naravno da sve treba razjasniti i sagledati, ali način kako pristupaju bošnjački, odnosno sarajevski mediji, kao i nekih ukrajinski faktori nije usmeren ka pronalaženju istine, već podizanju što veće prašine iz raznih geopolitičkih razloga”, rekao je Anđelković za Srnu.

On je naglasio da ukrajinski političari i diplomate pokušavaju sve da okrenu protiv Rusije i iskoriste kao bumerang.

“Nije im cilj da se sazna istina, niti da se stvari sagledaju, već da se zloupotrebe iz geopolitičkih i političkih razloga”, zaključuje Anđelković.

Kada je riječ o samoj ikoni, naglasio je Anđelković, cijelu stvar treba sagledati do kraja i vidjeti šta se desilo, te naglašava da, sigurno, Republika Srpska, odnosno njeno rukovodstvo, nije imalo nikakvu lošu namjeru.

“Da je loša namera postojala ne bi se radilo ništa tako javno. To što se sve radilo transparentno pokazuje da se ništa nije skrivalo, nije postojala nikakva loša namera. Ako je napravljen neki previd, to će se lako ispraviti. U diplomatskoj praksi bilo je takvih slučajeva”, rekao je Anđelković.

Međutim, naglasio je Anđelković, Sarajevo i Kijev ni ne pokušavaju na taj način da postave stvari, već nastoje da je zloupotrijebe.

Autor: SRNA/ATV