U dejtonskoj zemlji u kojoj je logično jedino to da ništa ne funkcioniše kako treba, nogomet je pobedio fudbal. U prevodu Hercegovina je sa 2:0 porazila „multietničko“ Sarajevo. O Srbima se priča(lo) samo u sudijskoj sferi… A tek zamene teza.

Spoznajom ove situacije digla se „i kuka i motika“ iz sarajevske čaršije da se „dokaže“ kako je Hrvat iz Gruda Antoni Bandić dosuđivanjem penala u sudijskoj nadokandi pomogao Zrinjskom da pobedi, sa igračem manje, Radnik u Bijeljini. Niko neće ni da pomene penal Sarajlije, internacionalca, Irfana Peljte kojim je Sarajevo pobedilo Željezničar i malo ko kaže da je Željo izgubio titulu remijem u Krupi na Vrbasu i porazom na Koševu u poslednja dva prvenstvena susreta, već potencira da je inauguraciju Zrinjskog (kolo pre kraja) uradio sudija.

Na utakmicama Željezničara su pala četvorica arbitara koji su skinuti sa delegiranja do kraja sezone, Ljubušak Goran Paradžik i trojica Srba, internacionalac Ognjen Valjić iz Banjaluke, Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva i Prijedorčanin Zoran Grbić. O aršinima prema arbitrima muslimanima i Hrvatima ovaj put nećemo.

Elem, da bi potvrdili da su sudije „skrojile“ konačan plasman ostavke je podneo Ibrahim Hasanbegović, prvi čovek Komiteta za sudije i suđenje i direktor takmičenja Elmir Pilav. Obojica to nisu uradili iz moralnih već ličnih razloga, ističe im mandat, prvi želi da bude generalni sekretar sudija umesto Salema Prolića, a drugi generalni sekretar umesto Jasmina Bakovića. To je pozadina njihovog sračunatog „moralog odlaska“.

Predsednik Dino Begić je na meti Tužilaštva, gde ima jake veze (dovoljno je pogledati u svečanu ložu na domaćim utakmicama reprezentacije BiH), jer je Savez, mediji u Sarajevu su to objavili, pozajmljivao Željezničaru novac, izgrađen je i stadion Grbavica da se Zmajevi iz Zenice presele u glavni grad (otvoreno pismo gradonačelnika Fuada Kasumovića), međutim u sav taj „partnerski dogovor“ nije se „uklopila“ činjenica da Željo neće osvojiti titulu?!

Onda je buknulo… Za neupućene u dešavanja u i oko Saveza „dečija cuca“, a mnogo bolje informisane početak topljenja „ledenog brega“.

Predsednik Elvedin Begić „pripada“ Željezničaru, kojeg je Zrinjski „prevario“ u duelu klubova dvojice potpredsednika, Milorada Sofrenića iz Bijeljine i Ivana Beusa iz Mostara. A pred poslednje kolo Premijer lige se postavlja logično pitanje: gde će Begić biti u nedelju, da uruči šampionski pehar, Mostaru ili Grbavici?

Gde su tu Srbi?

Opterećeni ličnim interesima – na margini, kolateralna šteta, „impotentni u organima“ zajedničkog Saveza, s vremena na vreme posluže kao „jednokratne rukavice“ kao što je stručni komentator BHT Boro Elčić koji umesto dosadašnjih „ograđujućih“ komentara – „sudija je bio blizu događaja, ovo je njegovo uverenje“ nestručno kaže: „blagi dodir, nema intenziteta za prekršaj, sudija utakmice je pogrešio“.

Čija je merodavna, Bandićeva sa nekoliko metara od mesta događaja ili Elčićeva na „cenzurisanom ekranu“?

„Uveličan snimak“ BHT sa direktnog prenosa utakmice iz Bijeljine prikazan je samo jednom i nikad više – sklonjen je!

Zbog svega, u priči pobeda nogometa nad fudbalom, Srbi u BiH su „marionete“ s rokom trajanja. Hercegovci uzeli pehare, Sarajlije vize za Evropu, a srpski klubovi?

Ovo nisu stvari od juče.