Nedavno je naš portal pisao kako je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine prekršio Propozicije takmičenja zbog toga što su se utakmice 20, 21. i 22. kola prvog dijela igrale u isto vrijeme, a po ovom dokumentu igraju se samo posljednja dva kola. Danas je drugostepena Komisija za licenciranje prekršila Pravilnik o licenciranju po kojem je do 25. maja morala da održi sjednicu i prije završetka sezone donese odluke o licencama Čelika iz Zenice i Slobode iz Tuzle, ali se to nije dogodilo.

Tako su Zeničani i Tuzlaci dobili, nenadano priliku, da do ponedjeljka pribave dokumentaciju i riješe sporna dugovanja, čime su povlašćeni u odnosu na ostale premijerligaše, a samim tim se postavlja pitanje da li je prvenstvo regularno?

Drugostepena komisija danas nije imala kvorum, a s obzirom da sastanak nije zakazan juče jasno se postavlja pitanje odgovornosti članova pomenute Komisije koji su tek na početku mandata, a počeli su da eskiviraju i štete ugledu Saveza. Kakva je odgovornost predsjednika Ivice Đogića, potpredsjednika Miodraga Rosića i Maida Delića, te članova Midhata Hodžića, Slavena Petrića i Dragana Komadine i treba li da snose sankcije?

Sjednica prvostepene komisije za licenciranje na kojoj licence nisu dobili Čelik, Sloboda i Olimpik je održana 5. maja (posljednji rok), klubovi su imali osam dana na pravo žalbe, a i taj rok je prekršen zajedno sa Pravilnikom o licenciranju, što govori da drugostepena komisija za licenciranje ne radi u skladu sa propisima koje izričito zahtjeva UEFA.

Ovo nije prvi put da se na ovakav način vrši licenciranje u FS BiH, a prošlog ljeta banjalučki Borac je u javnost iznio neoborive dokaze o zeničkom Čeliku da je falsifikovao licencu za ovu sezonu, međutim ništa se nije dogodilo. Banjalučani nisu čak dobili ni podršku od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim komisijama FS BiH, čelik je ostao u Premijer ligi i ovog ljeta se ponovo suočio sa istim problemom.

I na kraju zaključak: kad god nešto neregularno treba da se progura „ispod tezge“ u FS BiH jednostavno ne bude kvoruma!

sportdc