U znak sjećanja na književnika Branka Ćopića, organizovan je peti po redu maraton “Stazama Branka Ćopića”. Ove godine nastupilo je 205 takmičara iz 14 zemanja.

Start maratonaca bio je ispred škole “Branko Ćopić” u Hašanima. Stazu dugu 42 kilometra prelazili su kroz proplanke Grmeča, koji su idealni za sport, a netaknuta priroda davala im je nadahnuće za postizanje zapaženih rezulatata.

Nermin Okanović iz Atletskog kluba “Velika Kladuša” pobjednik je današnjeg maratona.

“Svaka je staza naporna kada se trči po ovakvom vremenu. Dobro poznajem stazu i znam da je jako teška”, rekao je Okanović.

Za polumaratnoce bio je rezervisan predio na razmeđu Krupe na Uni i Novog Grada. Od Rađenović mosta do Novog Grada na stazi od 21 kilometar najbrži je bio Igor Mitrović iz Banjaluke.

“Radostan sam zbog pobjede. Nisam to očekivao jer je Zulić bio favorit. Imao sam više sreće”, naglasio je Mitrović.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Edit Kiš iz Mađarske.

Atletski klub “Sloboda ” iz Novog Grada organizator je maratona. Iako sportska, ipak, ovo je na neki način bila i kulturna manifestacija, jer je Ćopić uistinu bio velikan pisane riječi.

“Mi svake godine povećavamo broj učesnika. Ove godine imamo 14 zastava na cilju što je zaista jedan prestiž u ovoj regiji”, rekao je Milan Stupar, predsjednik AK “Sloboda”.

Opština Novi Grad bila je pokrovitelj ovogodišnjeg maraton, koji se trčao od Hašana do Novog Grada.
Najuspješnijim pehare je uručio načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

RTRS