Da parlamentarne većine nema ni na nivou BiH, ni u Federaciji ponovio je član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović. Iz SDA odgovaraju, kvalifikovana većina podržava i Vladu Federacije i Savjet ministara. Opozicija u Federaciji tvrdi: kriza je u tom entitetu kulminirala. Predviđaju bankrot Vlade.

Nisu podržali ni zakone o akcizama, predložene od svog Savjeta ministara, a tek na BH nivou predstoji bitka oko Izbornog zakona koji u parlamentarnu proceduru namjerava da uputi hrvatski politički korpus.

U federalnom parlamentu sapliću se o Zakone o penzijsko invalidskom osiguranju, šumama, te o igrama na sreću. Da li je i Dragan Čović, lider HDZ-a zaigrao na sreću kada, u ovakvim političkim prilikama, tvrdi da će do kraja godine BiH dobiti kandidatski status, kada i sam kaže da parlamentarne većine nema.

“To je sasvim jasno, to smo vidjeli i u parlamentu na nivou Federacije i na nivou BiH. Sjetite se kad smo krenuli sa revizijom tužbe potpuno vaninstitucionalno. Milim da je vrijeme je da s tim stanemo”, rekao je Čović.

U SDA se s Čovićem ne slažu, a mnogi kažu da na relaciji HDZ – SDA odnosi više i ne postoje. Ali, nije nepoznato da su u SDA i u međusobnoj koliziji.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, kaže da u BiH, a samim tim i u FBiH, postoji kvalifikovana većina i da oni zvanično od bilo kojeg političkog subjekta koji stoji iza Vlade FBiH i Savjeta ministara službeno nisu dobili takav akt. Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, pak tvrdi da je većina narušena, ali da to nije stav Savjeta ministara, već njegov lični stav.

Za glavnog uzročnika neproduktivnih političkih prepucavanja i na nivou BiH i u Federaciji, SBB označava Stranku demokratske akcije.

“SBB je izgubio svako povjerenje u SDA kao koalicionog partnera zbog Izetbegovićevog nepoštivanja partnerskih dogovora i naravno zbog policijsko-obavještajnih podvala”, istakla je Јasna Duraković, poslanik SBB u Predstavničkom domu F BiH.

Kulminacija krize u Federaciji, koju pravdaju 16 mjeseci ranije početom izbornom kampanjom, ide u prilog opoziciji. Vlast, kažu, funkcioniše kao raštimani orkestar, zavađen, ali ne oko zakona, nego oko plijena.

“Ako niste zadovoljni, šta oda tu radite? Sve svodi na uticaj moći i upravljanje novčanim tokovima”, kaže Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba poslanika DF u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH.

Elvir Karajbić, predsjednik Kluba SDP u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH
ističe da vladajuća koalicija pokušava da pokaže prividnu stabilnost.

“Imamo najveću krizu od kako postoji Federacija”, dodaje Karajbić.

Brakovi iz računa rijetko opstaju, pa i koalicija SDA, HDZ i SBB-a traje samo zato što su i Savjet ministara i federalna Vlada već rekonstruisane i kombinacije iscrpljene, a prijevremene izbore Izborni zakon ne poznaje. Predstoji dakle izborna kampanja 16 puta duža od uobičajene.

RTRS