Prema prvostepenoj presudi Suda BiH, vojnici Nedeljko Radić i Armin Salkić nisu smjeli biti u kladionici gdje ih je ubio Enes Omeragić.

Vojnici Nedeljko Radić i Armin Salkić, koji su ubijeni u terorističkom aktu 18. novembra 2015, u blizini kasarne OS u Rajlovcu, sudeći prema prvostepenoj presudi Suda BiH, sami su za to krivi, jer su ušli u kladionicu ?!. Danas će se ponovo u Sudu BiH raspravljati o tužbi Radićeve supruge Alise Lier, radi naknade nematerijalne štete.

Glavna rasprava će se održati nakon što je odbijena presuda Prvostepenog suda, od 27. januara 2017, kojom je odbijena njena tužba od 15. avgusta 2016.

Alisa Lier od smrti svog supruga pokušava naplatiti nematerijalnu štetu 20.000 KM tužbom, jer joj je sugerisano da je to jedini način, s obzirom na to da vojnike Ministarstvo odbrane BiH nikad nije osiguralo, te da BiH ne isplaćuje odštetu zbog nesreća na radu. Maćehinski odnos BiH u ovom slučaju vidi se i po tome da ona do danas nije uspjela izganjati cijelih 140 maraka penzije na ime svoje i Nedeljkove kćerke.

Za razliku od Radićeve porodice, BiH je izašla ususret porodici drugog ubijenog vojnika Armina Salkića. Lier dodaje da su se iz Ministarstva odbrane makar tu potrudili te u OS zaposlili braću ubijenog vojnika.U prvostepenom postupku Lier protiv BiH, odnosno Ministarstva odbrane BiH, sudija Dragica Miletić prihvatila je navode pravobranioca Magdalene Papić, koja je zastupala ovo ministarstvo, te navela da su ubijeni Radić, skupa sa kolegom Arminom Salkićem, žrtve naoružanog civila sa kojim Ministarstvo odbrane nema nikakve veze, niti je Ministarstvo moglo uticati na ovaj događaj?!

Što se tiče naknade štete, nju duguje samo onaj koji je štetu prouzrokovao, a to je u konkretnom slučaju osoba koja je usmrtila vojnike. Kao glavni razlog je navedeno:” U konkretnom slučaju, do nesreće je došlo van radnog prostora tužene kasarne u vlasništvu Ministarstva odbrane – odnosno u sportskoj kladionici za koju smrtno stradali nije imao dopuštenje da ide, navedeno je u završnoj riječi pravobranioca.

U presudi drugostepenog Vijeća Suda BiH od 4. maja sudija Vesna Trifunović prihvatila je žalbu advokata Asifa Plećana koji zastupa Lier i vratila predmet na ponovno odlučivanje.

Navela je da je “počinilac prilikom izvršenja krivičnog djela postupao iz neprijateljskih pobuda prema državi BiH, Prvostepeni sud je propustio da cijeni da li se u konkretnom slučaju radi o aktu nasilja i terora, odnosno krivičnom djelu terorizma, za koji bi mogla biti odgovorna tužena BiH”, te dodaje da su tužioci pretrpjeli smrt oca i supruga usljed akata nasilja i terora.

Dalje se navodi da Prvostepeni sud uopšte nije cijenio izvedene dokaze na okolnosti visine nematerijalne štete.

Izvor: Oslobođenje