Isplata 125 miliona dolara ruskog klirinškog duga BiH je blokirana!

Nota, koja je upućena iz Sarajeva putem Ambasade BiH u Moskvi, danima ne stiže u rusko Ministarstvo finansija, piše Glas Srpske.

Prijem ove note je posljednji korak potreban da bi Rusi nastavili proceduru isplate duga.

BiH je država koja proizvodi štetu svojim građanima umjesto da im bude servis, poručuje premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Sporazum o isplati duga, koji je 21. marta u Moskvi, u ime BiH, potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, stupa na snagu datumom dobijanja posljednjeg pisanog obavještenja o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za realizaciju.

Kada Rusko ministarstvo odgovori na notu, počinje da teče rok od 45 dana za uplatu novca na račun u Centralnoj banci BiH.

Prema pisanju Glasa Srpske, nota je poslata Ministarstvu spoljnih poslova BiH 2. juna, da bi je ono proslijedilo Ruskom ministarstvu finansija: “U noti su informacije o ispunjenosti svih uslova u vezi sa potraživanjem BiH od Ruske Federacije na osnovu klirinškog duga. U toj noti je navedeno da više nema formalnih prepreka da bude izvršena transakcija 125 miliona dolara u korist BiH, ali pošto ona nije proslijeđena Rusiji, još nije počeo da teče rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata tog novca”.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH apeluju da nota što prije bude poslata. U suprotnom, BiH ne može da očekuje isplatu novca: “Uputili smo 7. juna urgenciju Ministarstvu spoljnih poslova BiH, ali se još ništa ne dešava. Došli smo u sramotnu situaciju da nas Rusi mole da nam daju novac”.

BiH je zemlja koja proizvodi štetu svojim građanima umjesto da im bude servis, poručuje za našu televiziju premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Od početka, kaže, proces isplate klirinškog duga pratile su različite opstrukcije i odugovlačenja u različitim institucijama na nivou BiH: “Mislim da smo svi u Republici Srpskoj izgubili nadu da nivo BiH može uopšte postati efikasan po bilo kojem pitanju. Taj nivo vlasti boluje od hroničnog nedostatka kredibiliteta, i tu nema pomoći. Bez obzira na takvo ponašanje BiH, Vlada Republike Srpske je zahvalna Ruskoj Federaciji što je odlučila da klirinški dug isplati u novcu, a ne u robi kako je to bio slučaj sa drugim zemljama.”

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je za Glas da nema informaciju da li je nota stigla Ruskom ministarstvu, ali iz njegovog kabineta za odnose s javnošću tvrde da je nota upućena Ambasadi BiH u Moskvi 2. juna. Iz Ambasade samo odgovor da za informacije pitamo iduće nedjelje.

Podsjetimo, ruski klirinški dug nastao je prije rata u BiH i odnosi se na nenaplaćena potraživanja ovdašnjih preduzeća, koja su svoje proizvode isporučila u Rusiju.

Angažovanjem vlasti Srpske i predsjednika Milorada Dodika, BiH će jedina dobiti pomenuti dug u novcu, a ne u robi.

Od 125 miliona dolara, Srpska treba da dobije 36,29 miliona, Federacija 72, 59, Brčko 3,75, a institucije BiH 12,51 milion.

RTRS