Kada soko polete izazove sve lovce sveta na čijim nišanima se nađe, prevedeno na fudbalski jezik ovdašnjice, Fudbalski klub Krupa će biti na oku svih rivala u novoj premijerligaškoj sezoni koja startuje 22. jula.

Osvajanjem četvrte pozicije u debitantskoj sezoni Premijer lige BiH Krupljani su napravili veliki posao, malo je nedostajalo da izbore i plasman u Evropu. Da je kojim slučajem Sarajevo trijumfovalo u finalu Kupa BiH protiv Širokog Brijega sada bi se izabranici trenera Slobodana Starčevića spremali za debi na međunarodnoj sceni. Ipak, ni ovako nije loše…

-Treba da idemo stepenicu po stepenicu, nema vrtoglavog uspona ona je pad još vrtoglaviji. Treba biti odmeren i skroman. Mi smo u prošloj sezoni napravili fantastičan rezultat, naš klub iz malog mesta u sklopu Grada Banjaluka je udario nove pečate na fudbalskoj mapi Republike Srpske i BiH, ovog regiona. Ponosni smo na to i priznanja i čestitke koje nam i danas stižu – počeo je priču predsednik Fudbalskog kluba Krupa Draško Ilić.

Paralelno sa takmičarskim rezultatima u klubu su vodili brigu i o organizacionom funkcionisanju, odnosno infrastrukturi. Tako je u Krupi na Vrbasu podignuto jedno od najmodernijih sportskih zdanja u ovom delu Evrope, sa ispunjavanjem i najsitinijih detalja strogih kriterijuma Evropske fudbalske unije (UEFA).

-Želeli smo da domaće utakmice igramo u svom mestu i u kratkom periodu uspeli smo da obezbedimo sve uslove kako bi ispunili kriterijume za takmičenje u Premijer ligi BiH. Već drugu sezonu smo dobili „na prvu“ takmičarsku licencu, kako za domaća tako i međunarodna takmičenja. Pored velelepnog stadiona koji još uvek nije zaokružen jer je u planu pravljenje severne tribine iza gola i još neki sadržaji, nastojaćemo da zaokružimo celi sportski kompleks i sa hotelo, možda i dvoranom, ali to su dugovorčni planovi. Naše mesto je svojevrsna turistička atrakcija, a uz manastir Svetog Ilije Fudbalski klub Krupa je postao zaštitni Krupe na Vrbasu – nastavio je priču najstariji od braće Ilić čija je porodična firma „Eko Euro tim“ glavna pokretačka snaga svih fudbalskih aktivnosti u kanjonu Vrbasa.

FK Krupa je postala prepoznatljiva kao trend u fudbalu Republike Srpske koji teži da jednog dana postane i istinski brend. Mnogi ovaj klub porede sa bugarskim Ludogorecom.

-Želimo iz godine u godinu da napredujemo, stvaramo igrače, postižemo zapažene rezultate. Ne želimo da kratko trajemo već naprotiv da ostavimo dubok trag u ovom poslu koji radimo iz hobija, ali smo uspeli da regrutujemo veliku armiju prijatelja koji nam svakdnevno pomažu konekretnim potezima, ali i savetima, sugestijama… Naša orjentacija je da uz rezultate regrutujemo malde i talentovane fudbalere, afirmišemo ih i šaljemo dalje u svet – kaže Draško Ilić.

Za mnoge igrače Krupe interesovanje su pokazali klubovi iz regiona i inostranstva, Crvena zvezda, zagrebački Dinamo, Željezničar, Turci, Francuzi, Litvanci, Portugalci, Belgijanci…

-Za nas transferi nisu u zemlje nekadašnje Jugoslavije, želimo da naše igrače usrećimo na taj način što ćemo im omogućiti odlazak u jake fudbalske zemlje, gde se fudbal i igrači više cene. U ovom trenutku imamo nekoliko ponuda za Ajdina Redžića, Elvira Koljića, Aleksandra Vukotića, Nikolu Dujakovića i Miljana Ljubenovića, želja nam je da ovog leta ostvarimo jedan ili dva transfera s kojima bi otvorili novu epohu u domaćem fudbalu – nada se prvi čovek Krupe.

Na kraju svi se u Krupi na Vrbasu nadaju da će njihovo mezimče jednog dana ipak zaigrati na međunarodnoj pozornici što potvrđuju reči prvog čoveka kluba:

-To je naš sledeći cilj, bila bi to velika stvar za naše igrače, klub, Banjaluku, Republiku Srpsku, fudbal. Naša želja je da se okušamo u kvalifikacijama za UEFA Evropsku ligu. Dok se to ne dogodi i dalje ćemo da sanjamo naš lepi san evropske Krupe.

 Banjalučki fudbal napreduje

Draško Ilić obavlja i funkciju predsednika Područnog Fudbalskog saveza Banjaluka koji će u novoj sezoni u Premijer ligi BiH imati dva predstavnika od ukupno tri koliko ih ima Republika Srpska.

-Povratak Borca u Premijer ligu BiH je sjajna stvar i čestitam svima na Gradskom stadionu na uspehu. Ponosni smo što će Banjaluka imati dva premijerligaša uz bijeljinski Radnik biće nas ukupno troje u ime Republike Srpske. Moram da kažem da je pored Borca prošle sezone i Željezničar s Predgrađa postao prvoligaš Srpske, a Karanovcu je malo nedostajalo da izbori plasman u Drugu ligu. Banjalučki fudbal napreduje – rekao je Draško Ilić.

Sportski žurnal