U Omarskoj kod Prijedora organizuje se manifestacija Vidovdanski dani, obilježavanje slave naselja i hrama. Upriličeno je niz kulturnih manifestacija s ciljem druženja i očuvanja običaja i tradicije.

Već dvanaest godina mještani Omarske okupljaju se uoči Vidovdana kod crkve Svetog Cara Lazara. Žene iz Omarske i susjednih sela pripremaju tradicionalna jela, a muškarci organizuju kotlićijadu, izlažu lovačke trofeje i ocjenjuju kvalitet rakije.

“Uštipci, pita, sir, kajmak. Pripremili smo kolače, meso… Sve što su naši stari radili”, ističe Rada Ćup iz Srednje Omarske.

“Želimo da vidimo ko će ljepše to odraditi. Radimo svi, trudimo se da bude to najbolje”, kaže lovac, Borko Јaćimović.

Vidovdan je značajan datum u istoriji srpskog naroda i mještani Omarske organizuju Vidovdanske dane kada se okupljaju kod hrama i druže uz pjesmu i igru.

Vojo Miletić iz Lamovite rekao je da se mještani okupljaju oko svoje Saborne crkve u Omarskoj i da je u pitanju jedno zdravo druženje.

“To je kod nas tradicija da zbližavamo ljude, zbližavamo majke, očeve, dejcu…Tu su i lovačka i druženja dobrovoljnih davalaca krvi. Sve to se dešava kod naše Saborne crkve”, podsjeća Željko Romanić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Omarska.

Saborovanje u Omarskoj podržala je i gradska uprava grada Prijedora.

“Grad Prijedor podržava ovu manifestaciju već godinama u saradnji sa Savjetom MZ Omarska. I koliko vidim sve do sada godinama je bio prelijep ambijent. Ljudi su se lijepo družili”, rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Vidovdanski dani u Omarskoj nastavljaju se i danas polaganjem vijenaca poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Potom je služena i svečana liturgija, a biće organizovan slavski ručak.

RTRS