Manifestacija “Vidovdanski dani” održana je u Omarskoj gdje se u porti Hrama Svetog cara Lazara tradicionalno okupljaju mještani i njihovi gosti uoči Vidovdana.

Sve je počelo sinoć uoči ovog velikog praznika kada su na brojnim štandovima bile izložene narodne rukotvorine i poslastice, koje su s ljubavlju pripremile domaćice iz Omarske i okolnih sela, a bio je organizovan bogat kulturno-zabavni i sportski program.
Predsjednik Savjeta MZ Omarska Radovan Romanić je izjavio da manifestacija prošle godine nije održana zbog epidemije virusa korona, ali da je zato ove godine u punom sjaju.
“Ove godine se vraćamo na staro i samo možemo još pojačati zajedno sa našim gostima”, rekao je Romanić.
Među gostima sinoć , a i danas na sjećanju na poginule mještane Omarske bio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

“Samo značenje Vidovdana kod nas Srba je veoma veliko i ovo dokazuje da smo složni, da smo saborni, jedinstveni i samo tako možemo da u budućnosti napravimo iskorak ka boljem životu. Svi smo oprdijeljeni ka razvoju privrede, razvoju naših sela i to je glavni i osnovni prioritet Grada i Gradske uprave “, rekao je Pavlović.
U kulturno-umjetničkom program su uečstvovali članovi Udruženja za očuvanje tradicije , učenici Osnovne škole ” Vuk Karadžić” i mališani Dječijeg vrtića ” Palčić”.
Pored prigodnog programa i druženja mještani su se jutros na Vidovdan prisjetili svojih poginulih mještana , služenjem parastosa te pologanjem vijenaca na spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata. Nije izostala ni tradicionalna akcija darivanja krvi. Služena je Sveta liturgija, održana litija i lomljenje slavskog kolača u tamošnjem Hramu.
Manifestacija ” Vidovdanski dani ” u Omarskog dio je Prijedorskog ljeta kulture.

Izvor: prijedorgrad.org

Video: Kozarski