Ministarstvo prosvjete i kulture najoštrije osuđuje izjavu potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, koju su prenijeli pojedini mediji, da je “vlast u Republici Srpskoj sudionik procesa činjenja genocida jer provodi završnu fazu negiranja genocida a s druge strane, svoju političku indoktrinaciju promoviše kroz obrazovni proces, čime obrazuje nove naraštaje na način da treba negirati genocid, veličati ratne zločince a žrtve ponižavati”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poštuje preporuke međunarodnih organizacija da se ne izučava protekli rat i da se djeca ne opterećuju tom temom, dok su u pojedinim kantonima u Federaciji BiH uvode u nastavni plan i program lekcije poput “opsade Sarajeva“ ili “genocida u Srebrenici“, što je neprihvatljivo.

Netačna je i zlonamjerna i Salkićeva tvrdnja da je “ministar prosvjete Dane Malešević kazao da se pitanje bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj mora riješiti sa Dodikom i da Ministarstvo nije problem“.

Ministar prosvjete i kulture dr Dane Malešević nikada nije izrekao iznesenu tvrdnju i njegovi stavovi su dobro poznati javnosti – da će uvijek raditi u skladu sa Ustavom Republike Srpske, zakonima i pravilnicima te da neće podleći prijetnjama i ucjenama bošnjačkih političara.

Podjsećamo da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju bio na ocjeni ustavnosti Ustavnog suda BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj, ali je zahtjev odbijen kao neosnovan. Takođe, brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist Republike Srpske jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo svoj djeci u Republici Srpskoj jednako pravo na obrazovanje.

Ustavni sud BiH je rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. Stav 1. Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH.

Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik. U školama u Republici Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda.

RTRS