Vozni park 74 institucija BiH broji oko 4.000 vozila, a godišnje se za njihovu registraciju i osiguranje, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje potroše desetine miliona maraka.

Pokazalo je to istraživanje provedeno na osnovu podataka iz revizorskih izvještaja iz prošle godine, te postupaka nabavke vozila u institucijama tokom 2016. i prvoj polovini 2017. godine. Ovi podaci odnose se samo na nivo BiH.

Uprkos dugogodišnjim upozorenjima revizora da se službeni automobili na nivou institucija BiH koriste transparentnije, ne postoje jedinstvena pravila koja bi omogućila efikasno upravljanja voznim parkom.

Upozorenja revizora da su donesena pravila najčešće nedorečena, dvosmislena i da nisu u funkciji efikasnog i ekonomičnog korištenja službenih vozila, umjesto da nadležne, prvenstveno Savjet ministara, nateraju da budu ekonomičniji i štedljiviji, imaju suprotan efekat.

Potvrđuju to stalne nabavke novih službenih automobila i liberalizacija pravila njihovog korištenja, zbog čega je i Transparensi Internešenel u BiH upozorio Savjet ministara, koje je posljednjim dopunama Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila omogućilo njihovo korištenje 24 sata, čime je legalizovano neodgovorno raspolaganje tim automobilima.

Navodi se da će novi pravilnik Savjeta ministara, koji je na snazi od 14. juna ove godine, zasigurno ograničiti i revizore u njihovim preporukama.

Јasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora BiH, Kancelarije za reviziju osim pridržavanja službenih kriterija poput važećih zakona, propisa i ugovora, pri svome radu obuhvata i primjerenost.

– Iako se revizija usklađenosti uglavnom bavi pravilnošću, u kontekstu javnog sektora bitna može biti izuzetno važna i primjerenost, jer tu postoje izvjesna očekivanja u pogledu finansijskog upravljanja i ponašanja zvaničnika. Ovaj pravilnik može biti kriterijium za finansijsku reviziju za 2017., koju ćemo vršiti 2018. – kaže Pilica.

Koliko su zvaničnici u BiH rastrošni i koliko su im bitni automobili u kojima se voze o trošku građana, pokazuje i podatak da je Savjet ministara u ovom sazivu čak i sredstva u iznosu od 60.000 KM iz budžetske rezerve koristilo za nabavku službenih vozila.

Kao jedan od najskorijih primjera zloupotrebe službenih vozila, TI BiH je naveo onaj kada je službeno vozilo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, koristila njegova supruga.

A da se podaci o korištenju službenih vozila kriju kao zmija noge, pokazuje i to da je Saša Magazinović, poslanik SDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, još početkom mandata uputio poslaničko pitanje da mu se dostave svi podaci o korištenju službenih vozila nakon radnog vremena, piše Avaz.

Izvor: Blic