Bivši inspektor Odjeljenja kriminalističke policije Stanice javne bezbjednosti u sarajevskoj opštini Novi Grad Nedžad Lizde izjavio je danas na suđenju u predmetu “Veliki park” da je čuo da su zarobljeni vojnici ЈNA pobijeni u Velikom parku u centru Sarajeva.

U nastavku suđenja bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ratni zločin nad osam zarobljenih pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti 1992. godine u Sarajevu, Lizde je rekao da ne zna ko je ubio vojnike ЈNA, te da je poslije rata pročitao u novinama da je to uradio Nedžad Herenda.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH je potvrdio da su 22. aprila 1992. godine, zarobljene srpske vojnike u naselju Dobrinja, vezane lisicama, u bijelom kombiju odveli pripadnici vojne bezbjednosti.

“Bio sam u svojoj kancelariji kada su privedeni vojnici. Čuo sam galamu, vrisku, psovanje građana koji su se okupili ispred Stanice. Otišao sam da vidim o čemu se radi. U hodniku sam zatekao grupu vojnika koje su pripadnici rezervnog sastava policije pretresli i skinuli im opasače, nakon čega su odvedeni u prostoriju za zadržavanje”, ispričao je Lizde.

On je posvjedočio da su ubrzo došli pripadnici vojne bezbjednosti koji su ih odveli, te potvrdio da zarobljeni vojnici, prilikom predaje, nisu imali vidne povrede, te da nije vidio da su tom prilikom razmijenjeni neki dokumenti.

Svjedok Јasmin Idrizović rekao je da je kao šef smjene Stanice javne bezbjednosti Novi Grad bio zadužen za bezbjednost Stanice kada su 22. aprila 1992. godine dovedeni zarobljeni vojnici.

“Čula se velika galama. Okupila se velika grupa ljudi koja se ispred Stanice konstantno povećavala. Bilo ih je oko 2.000. Moj zadatak je bio da obezbjedim Stanicu, što sam i učinio. Vidio sam sa prozora kancelarije kako dovode vojnike, ali nisam znao gdje ih vode”, rekao je Idrizović.

On tvrdi da je tek nakon rata saznao iz medija da je zarobljene vojnike ubio Nedžad Herenda.

U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su i bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane RBiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali za zarobljavanje osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Nakon ubistva, tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih vojnika ЈNA su pronađeni, a za ostacima ostalih se još traga.

Suđenje se nastavlja 24. avgusta.

Izvor: Srna/RTRS