Fudbalski savez BiH definitivno nije normalizovan iako je Evropska fudbalska unija, svojevremeno, uvela sankcije 2011. godine kako bi otvorila vrata protektoratu pod imenom Komitet za normalizaciju. To „specijalizovano“ telo, čini se, nikada i nije imalo dobru nameru, već iskljčivo ulogu poslušika za lične interese, a u međuvremenu je preraslo u diktatorsko što je bilo nezabeleženo i nemoguće u vreme Tročlanog predsedištva FS BiH.

Sve ono što je pripisivano pomenutom Predsedništvu koje je bilo organizovano po Dejtonskom sporazumu u suštini je bila platforma rada Komiteta za normalizaciju FS BiH u budućnosti, tačnije nekolicine njegovih članova koji su u fudbalsku organizaciju dejtonske zemlje dovedeni za ruku, mimo uobičajene procedure i poštovanja entitetskih tela, prava i zaključaka. Vreme je to i potvrdilo.

U međuvremenu triling komitetlija je pretvoren u tandem, jer je Republika Srpska „neposlušnog“ Darka Ljubojevića iz Banjaluke zamenila korumpiranim Miloradom Sofrenićem iz Bijeljine, pa su na sceni ostali Sarajlija Elvedin Begić i Mostarac Ivan Beus, dok potpredsedik iz srpskog entiteta „glumi“ korektnost, kao jezičak na vagi čekajući momenat da se prikloni jačem.

Ako je suditi po završici prošle sezone i raspletu trke za titulu može se zaključiti da je Sofrenić bliži Beusu. Poslednji prvenstveni meč Radnik – Zrinjski (2:1) mogao bi da okrene sitaciju za 180 stepeni jer se predsednik koji se „povukao“ Elvedin Begić i potpredsediku Miloradu Sofreniću preneo ovlašćenja, tako lako ne predaje.

Radnik je pobedio Zrinjski golom iz penala u finišu utakmice, ali jedanaesterac Sarajlije Irfana Peljte niko nije komentarisao poput onoga Antonija Bandića, takođe na Gradskom stadionu u Bijeljini, niti se podigla tolika halabuka, posle koje se Dino Begić i povukao „u ilegalu“ jer se uplašio odmazde onih koji su bili bliski premijerligašu s Grbavice, a čiji je prvi čovek Saveza bio ktitor, ili je tako samo izgledalo!?

Begićev fudbalski licemerni karakter najbolje oslikava detalj iz Skoplja gde se igrala utakmica Superkupa Evrope Real Madrid – Mančester Junajted. Iako je zvanično bežeći od odmazde sipatizera Želje nadležnosti u Savezu preneo na Sofrenića, nije se odrekao beneficija, putovanja, dnevnica i druženja među visokopozicioniranim ljudima evropskog i svetskog fudbala. Za domaću javnost Begić je „umoran i zauzet obavezama“, a za međunarodnu još uvek „neprikosnoveni numero uno u FS BiH“.

„Još uvek je na snazi primena člana 41.7. Statuta FS BiH koja je predložena na sednici Izvršnog odbora FS BiH održanoj u Čitluku 1. jula 2017, a prema kojoj prvi potpredsednik preuzima ovlašćenja i dužosti predsednika“, potvrđeno je za jedan sarajevski sajt koji je inače blizak Fudbalskom savezu BiH.

Šta će na sve ovo da kaže potpredsedik Ivan Beus koji je u tihom ratu sa Elvediom Begićem (čitaj sukob Željezničar – Zrinjski) jer se traži najjači komitetlija koji treba da postane suvereni vladar organizacije čiji su zaštitni znak afere, korumpiranost, kriminal, a mnogo je i složenih krivičih prijava.

Na kraju svega postavlja se logično pitanje: da li je Milorad Sofrenić izigran od Dine Begića i jedokratno upotrebljen kao paravan za beg predsednika od odgovorosti i razularene mase nastale činjenicom da je Zrinjski šampion, a ne Željezničar?

Sve što nije logično osuđeno je na propast i brz nestanak. Fudbalski savez BiH posle Komiteta za normalizaciju još više je nenormalan!

Pretio sudijama

Da je glavni razlog Begićevog bega od domaće fudbalske javnosti strah od Željezničara i njegovih struktura možda najbolje potvrđuje ovaj slučaj: na seminaru premijerligaških sudija u Sarajevu održao je nimalo ugodno „predavanje“ arbitrima uz pretnju: „ko bude grešio proći će kao Antoni Bandić“.

Dakle, Begić i dalje dokazuje da je suvereni vladar u Savezu. Međutim, ovakav stav predsedika jednog Saveza koji je član UEFA i FIFA čudi jer je FS BiH potpisnik Sudijske konvencije po kojoj je ovaj deo odvojen od fudbala, dodeljen struci.

Kršenje Statuta

Predsedniku Elvedinu Begiću važnije je i značajnije putovanje u Skoplje, nego da sredi haos u Savezu koji bi vrlo brzo mogao da se prenese i na terene Premijer lige BiH.

Kao što je poznato nova takmičarska sezona je počela, a nisu konstituisane nove komisije Izvršnog odbora za mandat 2016 – 2020, čime je prekršen Statut, na sceni je stari kadar. Do ovog problema je dovela nesloga muslimana i Hrvata u FS Federacije BiH.

Sportski žurnal/Slavko BASARA