Ni najstariji ljubitelji fudbala u Gradu na Sani i najvatreniji navijači ne pamte kada je Fudbalski klub Rudar Prijedor tako deklasiran i ponižen kao što je to bilo minulog vikenda u finalnom okršaju tradicionalnog Ilindanskog turnira u Mrkonjić Gradu, koji je odigran povodom krsne slave ove Opštine.

Domaća Sloboda sa „pola tuceta“ golova ispratila je goste iz Prijedora (6:0), a očevidci koji su posmatrali utakmicu na stadionu „Luke“ u Mrkonjić Gradu ističu da su Prijedorčani još i dobro prošli jer su mogli da prime, prema stvorenim šansama domaćina, još najmanje šest pogodaka. Samo zahvaljujući sportskoj sreći izbjegnut je rukometni rezultat na fudbalskom terenu u duelu dva prvoligaša Republike Srpske.

Zanimljivo je da je na nedjeljnoj utakmici na klupi Slobode sjedio Čedomir Ćulum, nekadašnji prvotimac Prijedorčana i fudbaler koji je igrao kada je aktuelni strateg „rudara“ Zlatko Jelisavac vodio ekipu u Premijer ligi BiH. Ćulum je na maestralan način „očitao lekciju“ svom dojučerašnjem učitelju koji je imao štošta toga da nauči u nedjeljnih 90 mrkonjićkih minuta. Bukvalno trener-pripravnik je nadvisio i nadmudrio iskusnog stratega sa UEFA profi licencom. I to na koji način!

Neke čudne stvari događaju se u taboru „rudara“ ovog ljeta, a šamarčina dobijena u Mrkonjić Gradu stigla je na vrijeme – dvije sedmice pred start prvenstvene sezone u Prvoj ligi Republike Srpske i dobro je uzdrmala sve one koji su smatrali da se rekreativnošću i bez odgovornosti mogu provući kroz još jednu sezonu, bez prevelikog takmičarskog imperativa i ambicija iako Prijedorčani sljedeće godine slave 90. rođendan (klub osnovan 23. maja 1928. godine).

Nakon ispadanja iz Premijer lige BiH trener „rudara“ je nagrađen, dobio je ugovor po čijem slovu može da razmišlja o rekreativnom poslu, a ne profesionalnom i takmičarskom u kojem se uvijek traži najbolji rezultat, pogotovo kada je u pitanju takav klub svijetle i duge tradicije kao što je Rudar Prijedor. Zbog svega toga jedan od glavnih sponzora je i pokrenuo, možda u nevakat (trebalo ranije ispitati okolnosti), priču o reviziji ugovora Zlatka Jelisavca koji sve više „miriše“ na onaj štetni po klub koji već godinama proganja u „slučaju Dragan Radović“.

Možda trener Zlatko Jelisavac nema određeni autoritet i kapacitet za sjedenje na klupi Rudar Prijedora upravo zbog „opuštajućeg ugovora“ u kojem mu je „sve dozvoljeno, bez prevelike odgovornosti, pa se formalno bavi trenerskim pozivom“? Možda je za njega šampionska titula Republike Srpske prevelik zalogaj s obzirom da je istakao pred upravom kluba da ga zadovoljava i treće mjesto u narednoj sezoni?! Možda je pogriješio u izboru igrača jer je imao „odriješene ruke“ da stvori tim? Možda se i uprava kluba „kasno sjetila“ da pred takmičarski „uljuljkanog“ trenera postavi šampionski imperativ jer se čekalo skupštinsko zasjedanje kako bi se definisale ambicije, što se ne događa prvi put u Rudar Prijedoru? A možda je sve ovo jedno veliko iskušenje za sve one kojima je pripala čast da u godini jubileja budu Rudar Prijedor?

Dok iznad Prijedora lebde pitanja bez odgovora šestostruka šamarčina iz Mrkonjić Grada još uvijek crveni obraze „rudara“ i odzvanja u ušima, a niko se nije ni pitao što je dijagnoza bolna?

Na kraju javnost se pita i za nelogičnost da ekspedicija Rudar Prijedora putuje na treninge u Novi Grad, troši vrijeme i novac, pored toliko terena u Prijedoru, pogotovo onog rashladnog u šumarku Ljubije gdje se nekada kovala najsjajnija istorija ljubijskog jugoslovenskog drugoligaša. Zašto je Novi Grad važniji od Ljubije?

Šampionski imperativ Rudar Prijedora biće fikcija sve dok oni koji su najodgovorniji za takmičarski segment ne shvate jesu li ili nisu za ovu priču. Mogu li da iznesu postavljene ciljeve ili će im strah u kosti ulijevati jedna, bez potcjenjivanja, Zvijezda 09 iz Etno sela „Stanišići“, klub osnovan 2009. godine?!

Da li je svačije kroz selo pjevati?

P.S. Dobronamjerna fudbalska kritika u trenucima kada se pojedinci poistovjećuju sa klubom isključivo zbog ličnih interesa je uvijek dobrodošla u civilizovanom društvu. I ovaj tekst će mnogi, zarad svog šićardžiskog interesa, tumačiti kao lični atak na njegovu personu, ne mareći mnogo za opšti drštveni interes izdižući sebe iznad svega. Pogotovo oni kojima je FK Rudar Prijedor glavna premija u karijeri. Naš sajt nije ustanova za dijagnoze i liječenje, ali jeste oči društva i duša realista. Po najvišim standardima novinarskog kodeksa, zagovaraći jedino i iskljčivo istinu koja je i neugodna i bolna. Po tome se, ona, istina, i poznaje! Ali i prijedor24.com.