Ljeto je u svijetu umjetnosti, vrijeme kolonija. Jedna se završava, druga počinje. Poslije prestižne kolonije “Pliva” red je došao i na još jednu značajnu smotru. U pitanju je likovna kolonija “Sreten Stojanović” koja svoja vrata otvara danas na Kozari.

Selektor  ovogodišnjeg 12. saziva Zoran Banović podsjetio je da je jedan od osnovnih ciljeva ove kolonije produkcija i promocija profesionalnih dostignuća u oblasti likovnih umjetnosti, ali i edukacije najmlađe generacije umjetnika iz naše sredine.

– Pored druženja sa kolegama, istakao bih onu posebnu dimenziju umjetničke interakcije koja nudi mogućnost da sa drugima podijelite radost koju ste sami osjećali stvarajući djelo i pri tome otkrivajući neke nove kutke duše.  Velika je privilegija svjedočiti procesu nastanka  “nove stvarnosti” koja, uostalom i razlikuje umjetnost od drugih oblika ljudskog stvaranja – rekao je Banović.

On je dodao da je i njemu, a vjeruje i svim umjetnicima čast biti učesnik ovog kulturnog projekta koji je od početka dobro osmišljen i nazvan imenom velikana naše likovne umjetnosti i pedagogije Sretena Stojanovića.

Taj podatak, sam po sebi, dodatno obavezuje.

Kolonija je gradu Prijedoru donijela značajnu zbirku umjetničkih radova koja iz godine u godinu raste – naglasio je on

Koncepcija 12. likovne kolonije “Sreten Stojanović” zasniva se na pozicioniranju klasičnih likovnih disciplina u vremenu neuhvatljive ekspanzije medija novotehnološke produkcije.

– U tom smislu, u fokusu naše pažnje su slikarstvo i grafika. U kojoj mjeri su ove klasične discipline vitalne ponudiće nam odgovore istaknuti umjetnici i profesori Univerziteta umetnosti iz Beograda koji je jedna od najprestižnijih institucija ove vrste u regionu – potvrdio je Banović.

Na Kozari će do 13. avgusta stvarati Gabrijela Bulatović, Daniela Fulgosi, Milica Crnobrnja-Vukadinović, Katarina Zarić, Radomir Knežević, Vesna Knežević, Saša Filipović, Ivana Flegar, Zoran Banović i Mladen Karan kao specijalni gost kolonije.

– Poznajući rad svih pozvanih kolega, istakao bih da se radi o umjetnicima izrazito aktivnim na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni. Tome dodajmo i činjenicu da oni na svojim fakultetima predaju materiju na kojoj se zasniva koncepcija ove kolonije. To su osnovni razlozi za ovakav izbor učesnika. Tehnike kojima će umjetnici materijalizovati svoje ideje, određene su koncepcijom kolonije. Dakle, to su klasične slikarske i grafičke discipline – rekao je Banović i dodao da će i on biti aktivan učesnik.

Birano društvo i okrilje Kozare, zaključuje Banović, sami po sebi su inspirativni.

– Umjetnost, prije svega, podrazumijeva jedan moralni čin, uključujući umjetnikov stav prema svijetu, društvu, stvarima i svijetu umjetnosti. Uvijek je posrijedi dinamički odnos prema stvarnosti – smatra on.

Likovna kritika

Budući da se radi o skupu stručnjaka koji će stvarati, ali i raspravljati o određenoj temi, Kolonija ima karakter simpozijuma. Skupom će koordinisati Olivera Vukotić, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, kustos  ULUS- a iz Beograda.

– Kao aktivan učesnik ove kolonije ona će u tekstu za katalog izložbe, sumirati ukupne rezultate kolonije i takođe, sa aspekta teorije i likovne kritike intenzivno raditi na promociji dostignutih rezultata – najavio je Banović.

Glas Srpske