Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Šprić rekao je da je tragična izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da podržava odluku Ustavnog suda BiH o odbacivanju apelacije Pravobranilaštva Republike Srpske.

– Ovakva odluka znači direktan udar na prostor Republike Srpske. To je čista hajdučija i razvlašćivanje Republike Srpske na njenom prostoru – kategoričan je Špirić u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske.

– Ovo je prvi put da se Ustavni sud BiH od Djetona do danas pretvorio u snažan instrument SDA i međunarodne zajednice u obračun sa Republikom Srpskom, ali ono što je još tragičnije od Zvizdića, jeste ćutanje srpskih predstavnika u bh. vlasti – smatra Špirić.

On kaže da se pribojava da Zvidzić govori iz ugla bh. premijera, a ne iz ugla predsjedavajućeg Savjeta ministara, što bi značilo da se srpski ministri i zamjenik u Savjetu ponašaju kao slijepi putnici na brodu, slijedeći kurs SDA i Denisa Zvizidića.

Ovo ponašanje Ustavnog suda i ponašanje predstavnika bh. vlasti, kako naglašava, traži snažan i jedinstven odgovor institucija i vlasti iz Republike Srpske i njenih predstavnika u istititucijama BiH.

– Zato je i posljednja šansa da se odupremo nasrtaju na teritoriju Republike Srpske. Ako se ovo sada ne iskoristi, bojim se da ulazimo u jednu silaznu putanju, gdje je nemoguć povratak. Zato pozivam predstavnike Srba u institucijama BiH da se organizuje zajednički sastanak sa predstavnicima vlasti u Banjaluci i da se vidi koji je odgovor – zaključio je Špirić, upozorivši da druga šansa neće biti pružena.

RTRS