U sezonu u kojoj slavi 90. rođendan Fudbalski klub Rudar Prijedor je ušao sa šampionskim ambicijama. Želja svih u Gradu na Sani jeste da se u maju sledeće godine, kada „rudari“ proslavljaju vredan jubilej (klub osnovan 23. maja 1928. godine) kao glavna čestitka bude treća titula u Republici Srpskoj i povratak u Premijer ligu BiH.

Nova prvoligaška sezona, petnaesta po redu, započeta je pobedom u Janji protiv prošlosezonskog vicešampiona Podrinja. Ako se po jutru dan poznaje…

-…Onda će sve da bude dobro, ostvarićemo takmičarske ambicije, mada je prvenstvo dugo i naporno, brojne su prepreke. Nadam se da ćemo sve da ih uspešno preskočimo i na kraju prvi stignemo na cilj – optimistički kaže na početku našeg razgovora Vukašin Đaković, direktor Rudar Prijedora.

Ipak, tokom priprema rezultati nisu bili sjajni, bilo je zemljotresa posle „šestice“  Mrkonjić Gradu i „četvorke“ u Žeravici?

-Pripremne utakmice su jedno, a takmičarske drugo. Međutim, nikome nije lepo ni ugodno kada se gubi, pa makar to bili i prijateljski mečevi, pogotovo s rezultatima koji nisu primereni klubu takve tradicije i renomea kao što je Rudar Prijedor. Istorija od devet decenija nas, ujedno, i obavezuje da budemo na visini klupskog ugleda, a ne da ga krčmimo jer je stvaran godinama i decenijama. Teško stečeni imidž mora da se čuva. Najlakše je da ga izgubimo nonšalantnošću, gubitkom ambicije i učmalošću.

Da li FK Rudar Prijedor dozvoljava prosek, odnosno sezonu bez ambicija?

-Rudar Prijedor uvek mora da stremi najvišem, ma kakvo god vreme i uslovi bili. Grad sa gotovo 100.000 stanovnika ne sme da bude prosečan, mora da ima klub za ponos, sportski brend. Mi stremimo ka tome, mada ima mnogo poteškoća. Prošla sezona u Prvoj ligi Republike Srpske za nas je bila „relaksirajuća“ iz čistog razloga što smo je počeli sa mnogo problema, pa nam je opstanak bio glavni cilj. Ušli smo u Ligu za prvaka, ali  novoj sezoni koja je upravo počela moramo da promenimo razmišljanje, pogotovo što je ona godina jubileja za naš klub.

Bilo je govora, zbog loših pripremnih rezultata, i o smeni trenera Zlatka Jelisavca?

-Neki klubovi koji su mnogo slavniji i čuveniji od Rudar Prijedora i koji igraju u Premijer ligi BiH smenili su trenera pred početak prvenstvene trke, neposredno pred prvu utakmicu. Naš klub taj „luksuz“ sebi nije dozvolio, niti je želeo da razmišlja u tom pravcu. Znate, ponekad se dobronamerna kritika pojedinaca pogrešno protumači i automatski se komarac „naduva“ u slona. Čim je tako nastaje problem, stvara se nepoverenje. Kuloari su jedno, stvarnost drugo, a klupska politika je nezavisna i od ulice i od kritičke javnosti koji znaju da „upakuju“ svašta.

Da nisu možda sve „zakuvali“ mediji?

-Pre svega sve medije, svi mi u klubu, treba da doživimo prijateljski, na način „otvorenog dijaloga“ u kojem oni nama ukazuju na neke stvari, ali i mi njima skrećemo pažnju kada neko od pojedinaca pređe liniju. Uglavnom, klub s medijima nikada nije imao nijedan problem, radimo transparentno i sve novine, portale i televizije doživljavano ako deo celokupnog ambijenta oko kluba, na osnovu kojeg se stvara, mislim, pozitivna slika o Rudar Prijedoru. Ona, pozitiva slika, je a nas dragocena. Ali kada nešto nije u redu, onda na to ne treba ni da žmurimo. Znate, potrebna nam je podrška, a ne da dragocenu energiju rasipamo na nevažne stvari.

Ko će biti najveći konkrent u borbi za titulu?

-Po mnogima to je Zvijezda 09 iz Etno sela „Stanišići“, ali ima mnogo jakih rivala, pogotovo nekadašnjih premierligaša kao što su Slavija, Drina iz Zvornika, Kozara, Sloboda i Mrkonjić Grada će biti negodna po sve protivnike, Podrinje nije za potceniti, Sutjeska je neugodna… Biće ovo jedno zanimljivo i uzbudljivo prvenstvo, nijanse će da odlučuju jer je kvalitet svih prvoligaša približan.

Kakvi su planovi, osim osvajanja šampionske krune, u sledećoj godini?

-Naša želja je da na proslavu rođendana dovedemo beogradske večite rivale koji su retko ili gotovo nikako gostovali u Prijedoru. Ili bar jednog, Partizan ili Zvezda bili bi ukras našeg jubileja i već sada smo počeli da razgovaramo na tu temu, tražimo način da ugostimo Beograđane. Takođe, nastojaćemo na jesen da ugostimo i novosadsku Vojvodinu, klub kroz koji je prošlo mnogo Krajišnika i koji ima posebne veze sa ovim podnebljem.

Klub već neko vreme funkcioniše sa tri čoveka u upravi?

-Pojednostavili smo stvari, Upravni odbor nije više glomazan, lakše se funkcioniše, donose odluke. Predsednik Dalibor Majkić i članovi Ranko Vučković i Goran Mikanović odlično sarađuju, imamo odlične odnose u interesu kluba i njegove budućnosti.

„Repovi“ koče napredak

Kako se klub bori sa dugovanjima koja nisu mala?

-„Repovi“ iz prošlosti nam koče napredak, usporavaju nas na progresivnom putu, vuku unazad. Nikako da stignemo na zelenu granu. Taman ugledamo čist put ispred sebe, a onda nas uvek nešto skrene u stranu. Umesto da gledamo i živimo 2017, mi se vraćamo u 2012, pa i više. Neverovatno, ali se borimo i ne dozvoljavamo da klub ispašta.

Sportisti naš ponos

Prijedor je uvek bio sportski Grad, gradonačelnik Milenko Đaković je nekadašnji golman Rudara, karatista i džudista, a njegov zamenik Aleksandar Miljuš istaknti rukometaš, da li je to predslov za bolju sportsku budućnost?

-Sportisti su ponos našeg Grada i Milenko i Aco su nekad bili sportisti, odlično razumeju tu materiju i znaju šta sport znači za mladost i jedan Grad. Imali smo i razumevanje bivšeg gradonačelnika Marka Pavića koji je takođe podržavao Rudar Prijedor. Zbog svega toga moramo da opravdamo poverenje i osvojimo titulu, vratimo se  fudbalsku elitu. Prijedoru i Rudaru je tu i mesto!

Sportski žurnal/Slavko BASARA

FOTO: prijedor24h