Pripadnici tzv. Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) su pod okriljem sportskih igara u centru Koprivnice nekažnjeno uzvikivali ustaški pozdrav.

Pripadnici tzv. Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) su pod okriljem sportskih igara u centru Koprivnice nekažnjeno uzvikivali ustaški pozdrav, a istoričar Ivo Goldštajn kaže da je taj defile značajan korak u legalizaciji pozdrava ustaškog pokliča “Za dom spremni” i daljoj ustašizaciji Hrvatske.

HOS-ovci su prodefilovali Koprivnicom prošlog vikenda obučeni u crno i sa zastavama na kojima se nalazi ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Oni su se prvo postrojili na Zrinskom trgu, a zatim su mimohodom krenuli prema koprivničkom kampusu gdje su zapalili svijeće.

Skupu, čiji je domaćin i organizator bilo Udruženje dobovoljaca koprivničkog HOS, prisustvovali su i predstavnici hrvatske vlade, i to u liku izaslanika ministra branitelja Ivana Friščića koji je otvorio igre. Događajem i atmosferom koja je na njemu vladala HOS-ovci su se pohvalili fotografijama i video klipovima na službenim stranicama zagrebačkog udruženja.

Međutim, ni po fotografijama, kao ni po popratnom tekstu ne može se zaključiti čega su se okupljeni tačno igrali i u čemu su se takmičili, osim ako ne marširanjem u crnom, klicanjem ustaškog pozdrava i pjesme „Lijepo li je Hrvat biti“, piše hrvatski nedjeljnik Novosti.

Od vikend paradiranja crnokošuljaša i reklamiranja ustaškog pozdrava, čemu je legitimitet dao i spomenuti izaslanik ministra Tome Medveda, nisu se ogradile gradske vlasti u Koprivnici na čijem je čelu mladi SDP-ovac Mišel Јakšić.

Policija se za sada nije oglasila da li je bilo nekih prekršaja i remećenja javnog reda i mira.

Goldštajn, jedan od članova Vijeća za suočavanje s prošlošću, ne krije razočaranje zbog neoustaških pojava u hrvatskom društvu.

– Koprivnički defile HOS-ovaca značajan je korak u legalizaciji pozdrava “Za dom spremni” i daljoj ustašizaciji Hrvatske. Duh je pušten iz boce i teško ga je vratiti. Činjenica da udruženja koja koriste taj ustaški pozdrav finansiraju gradovi, županije i ministarstva dokaz je da skupovi popraćeni tim pozdravom nisu više marginalni događaji. Najgore je što je javnost na takve pojave već imuna. Skupovi s ustaškim pozdravom postali su, volili mi to ili ne, dio uobičajenog političkog života. Takvi događaji više nisu pojedinačni slučajevi, nego su dio organizovane kampanje – kaže Goldštajn.

Sve prisutnijoj pojavi ustaškog pozdrava u hrvatskom javnom prostoru mnogi nalaze uzroke u preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću, a Goldštajn kao jedan od članova tog tijela odgovara da je dokument u cjelini korektan i da kada bi se on poštovao, uzvika “Za dom spremni” na sportskim igrama u Koprivnici ne bi bilo.

– Vijeće je objavilo opširan dokument iz kojeg mnogi uzimaju samo one dijelove koji im odgovaraju i interpretiraju ih na svoj način. U dokumentu Vijeća za suočavanje s prošlošću nedvosmisleno smo utvrdili antifašistički karakter današnje Hrvatske, dok u rečenici, koja nam se stalno stavlja na teret, stoji preporuka da samo u iznimnim, komemorativnim slučajevima, i to isključivo odlukom vlade može biti dozvoljena upotreba pozdrava “Za dom spremni”, pecizira ovaj istoričar i dodaje da bi vlada morala da donese posebnu odluku za svaki događaj na kojem bi bio korišćen taj pozdrav, i to bez obzira na njegovu formu.

– Nemam komentar na to kako se moglo dogoditi da niko nije reagovao na ustaške uzvike u Koprivnici, jer su poštujući hrvatske zakone i preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću nadležni morali da reaguju – zaključio je Goldštajn.

Tanjug