Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas ruksake i školski pribor za učenike romske populacije za šta se u budžetu grada sredstva izdvajaju od 2009. godine.
“Ove godine 46 djece romske nacionalne manjine biće u osnovnim školama i četvoro u srednjim. U Prijedoru imamo dvoje djece romske nacionalnosti koja su završila visoke škole. Želimo djeci i njihovim roditeljima da generacije koje dolaze budu obrazovanije od prethodnih”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je najavio da će ovakav vid pomoći Romima iz gradske kase biti nastavljen i dalje.

“Ove godine promijenio se pravilnik o stipendiranju studenata i đaka, tako da je povećana količina sredstava koja će biti investirana u taj dio. Pošto je i socijalna prilika uzeta kao posebna stavka u tom pravilniku, cijenim da će i više romske djece moći ostvariti pravo na stipendiju”, dodao je Đaković.

Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević izrazio je zadovoljstvo zbog veoma dobre saradnje sa gradskom upravom, kako u oblasti obrazovanja tako i u drugim.

“Romi u Prijedoru žive dobro i grad Prijedor treba da bude primjer svim gradovima u Republici Srpskoj i BiH kako Romi imaju dobar suživot i sa ostalim građanima”, rekao je Salešević i dodao da su i dalje najveći problemi ove populacije zapošljavanje i stanovanje.

Iz budžeta grada Prijedora za svu djecu romske manjine koja pohađaju osnovne škole obezbijeđeni ruksaci i školski pribor, udžbenici za sve osnovce od 3. do 9. razreda, te novčana pomoć za srednjoškolce.