Nakon sramnog poteza navijača Lacija, koji su uradili stotine naljepnica na kojima je Ana Frank (jevrejska djevojčica koja je u skrovištu, na tavanu, vodila dnevnik tokom Drugog svjetskog rata, prije nego što su je nacisti pronašli i strijeljali) prikazana kako nosi dresove rivala, Fudbalski savez Italije odlučio je da se pred svaki meč prvenstva čitaju odlomci iz njenog dnevnika.

Kada su novinari upitali Sinišu Mihajlovića, trenera Torina, a bivšeg igrača Lacija, šta misli o tome, šokirao ih je odgovor.

“Ne znam ko je ona”, rekao je najprije Mihajlović.

Kada je vidio iznenađenje na licima predstavnika italijanskih medija, dopunio se:

“Ne čitam novine. Ne mogu da pričam o tome, izvinjavam se, ali ovu sam temu ignorisao”, rekao je Mihjalović, a prenosi “Tutosport”.

Podsjetimo, sve utakmice koje će se igrati u Seriji A, B i C, kao i amaterskim i omladinskim ligama Italije, počeće minutom ćutanja kako bi se odala počast žrtvama holokausta koju su upravo “Lacijali” uvrijedili svojim najnovijim potezom.

Naime, Roma i Lacio dijele isti stadion i najžešći navijači “nebeskoplavih”, poznati po antisemitskim stavovima, su u posljednjem meču bili na južnoj tribini. U pitanju je tribina obično rezervisana za navijače Rome, ali je “sjever” bio zatvoren zbog rasističkih ispada na jednoj od prethodnih utakmica.

I, navijači Lacija su to iskoristili da “uvrijede” svoje suparnike lijepljenjem naljepnica Ane Frank u dresu Rome, pored uobičajenih antisemitskih slogana.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni je rekao da ne treba potcjenjivati opasnost koju predstavljaju huligani Lacija i dodao da su naljepnice s Anom Frank “nevjerovatne i neprihvatljive”.

Sa druge strane Lacio, za koji je Mihajlović nastupao u periodu od 1998. do 2004. godine, odlučio je da zbog ispada svojih navijača uradi nešto dosad nezabilježeno: svake godine će u Aušvic, nekadašnji nacistički logor, slati u posjetu po 200 mladih pristalica kluba kako bi se na licu mjesta upoznali sa strahotama koje su se dešavale u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Blic