Izlazak Ognjena Tadića iz SDS-a prvo se odrazio na SDS u Banjaluci.

Sa tri odbornika, preko noći, spali su na samo jednog. Od rukovodstva stranke danas je bilo teško dobiti bilo kakav komentar o Tadićevom postupku i dešavanjima u Banjaluci. Rijetki su se javljali na telefon.

Najveća opoziciona stranka Srpske u Banjaluci svedena je na samo jednog odbornika i to čim je u medije procurila informacija da je Ognjen Tadić osnovao Narodnu stranku.

Vođa banjalučkog SDS-a na prošlim lokalnim izborima, Predrag Vulin i odbornik Ljubo Ninković, izašli su iz Kluba odbornika SDS-a u Banjaluci, međutim do njih danas nismo uspjeli da dođemo.

Na telefon se nije javljao ni stranački šef, Vukota Govedarica.

Predsjednik gradskog SDS-a, Mladen Kajkut, kaže da je bilo jasno da se nešto sprema, jer je dvojac Vulin-Ninković odbio da stane uz njega na posljednjem obraćanju medijima.

– Nisu htjeli ni izaći, zato što imaju suflere, zato što su oni jedni mali ljudi, pijuni koji nemaju svoje stavove i uvijek čekaju ko će im šta reći. Tu je bio Vlado Babić, Ognjen Tadić, ljudi koji su sa njima manipulisali, kaže Kajkut.

Na pitanje ko je te, kako ih nazivaju male ljude i pujune, poput Vulina, izabrao na čelo banjalučkog SDS-a, Kajkut tvrdi da je riječ o izbornom inženjeringu, koga je priredio upravo Tadić.

Smatra da je to, kako kaže, neiskren čovjek koji je od stranke mnogo dobio, a ništa za uzvrat nije dao: “Ko je dopustio Tadiću da se tako ponaša? Vjerujem da je bilo grešaka u samom vrhu stranke, ko je u tom trenutku rukovodio strankom.”

Tadašnji rukovodilac Mladen Bosić, takođe se nije javljao na telefon, pa ostaje nejasno da li će i on za Tadićem u Narodnu stranku ili će zaboraviti da se Tadić svojevremeno solidarisao s njim, kada je podnio ostavku na čelo stranke, dajući ostavku na mjesto prvog čovjeka SDS-a u Banjaluci.

Јedini koji se iz vrha SDS-a danas javio je Nedeljko Glamočak. Kaže – stranka može bez Tadića i njemu sličnih.

Glamočak, čini se, zaboravlja, da klupe Narodne skupštine sa njim dijele brojni bivši SDS-ovci, svi redom politički živi – od Dragana Čavića, preko Slavka Dunjića, Darka Banjca, Zlatka Maksimovića do Nenada Stevandića.

Ognjen Tadić od poraza SDS-a na posljednjim lokalnim izborima, novom vrhu stranke šalje otvorena pisma, u kojima tvrdi da odnosi u SDS-u nisu dobro postavljeni.

Da li će pored Vulina i Ninkovića, za Tadićem još neko preći u novu stranku, biće poznato već sljedeće sedmice, kada Tadić planira da ozvaniči stvaranje Narodne stranke.

RTRS