I danas reagovanja na deklaraciju Mladena Bosića, kojom je predviđeno da buduća trasa autoputa Beograd – Sarajevo, ide preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle.

Bosićev prijedlog nepotreban je i predstavlja direktno kršenje Ustava, jer je infrastruktura u nadležnosti entiteta, kaže ministar Neđo Trninić.

Predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović poručuje da je za Srpsku Bosićev prijedlog neprihvatljiv.

Da je transportna komunikacija u nadležnosti entiteta, potvrdili su i u resornom bh. ministarstvu.

Stav Republike Srpske od ranije je jasan, a to piše i u Strategiji transporta koju je usvojio Parlament.

Buduća trasa auto-puta Beograd – Sarajevo treba da povezuje koridor ‘Pet ce’ i koridore 10 i 11 u Srbiji, što bi značilo izgradnju brzog puta od Sarajeva preko Sokoca, Rogatice i Višegrada do Vardišta, kaže resorni ministar Neđo Trninić.

Svako drugo rješenje, pa i ova Bosićeva Ddklaracija, predstavljalo bi derogirnje nadležnosti entiteta, Vlade Srpske i njenih ministarstava.

– Našim strateškim dokumentima predviđen je auto-put koji povezuje koridor ‘Pet ce’ od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine, a spremnost da pomogne pokazala je i Srbija, odnosno predsjednik Aleksandar Vučić. Јa stvarno ne znam što tamo neko sada poteže te neke deklaracije koje nemaju veze ni sa zakonom ni sa nadležnostima. Pa to je totalno derogiranje interesa i institucija Republike Srpske, istakao je Trninić.

– Ta deklaracija je neozbiljna. Infrastruktura je u nadležnosti entiteta i bez Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH sve priče su izlišne i mogu samo da troše vrijeme, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Postavlja se pitanje čija je ideja da buduća trasa auto-puta Beograd – Sarajevo ide preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle.

Nezvanično, cijelu priču guraju lično Mladen Bosić i Mićo Mićić.

Prema nezvaničnim informacijama na sastanku kluba poslanika SDS-a u Sarajevu i predsjendik stranke Vukota Govedarica zahtijevao je da se o Bosićevom prijedlogu ne raspravlja. Podrške nema ni od koalicionih partnera.

– Mislim da je Bosić iznio svoj lični stav, to je moje mišljenje. Mislim da to nije stav i PDP-a, rekla je Dijana Čekić.

– Јuče se grupa političara upustila u projektovanje i trasiranje autoputa, te je svojim istupom i izjavama dovela u veliku opasnost, da ovaj važan projekat za cijeli Balkan diskredituje. Ovim putem ih pozivam da se uozbilje i rade posao za koji su plaćeni, a projektovanje i trasiranje autoputeva neka rade oni čija je to nadležnost i profesija, navodi predsjednik Regionalnog odbora NDP-a Stare i Istočne Hercegovine, Zdravko Krsmanović.

Stav o Bosićevom prijedlogu nemaju ni u resornom bh. ministarstvu. Radna grupa koja je oformljena da radi na tom projektu, tek treba da se sastane, kažu u ovom ministarstvu.

– Јoš uvijek se ne može govoriti o tačnoj trasi autoputa jer radna grupa koju čine ministri entiteta tek treba da se sastane. Znate i sami da je transport u nadležnosti entiteta a mi smo tu samo posrednici, izjavio je Saša Dalipagić, zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH.

Dva miliona maraka za izgradnju modernog graničnog prelaza u Vardištu, već je obezbijeđeno na nivou BiH, imajući u vidu da se već godinama razmišlja o rekonstrukciji ovog prelaza, a i strateškim dokumentima Srpske, predviđeno je da buduća trasa Auto-puta Beograd – Sarajevo, ide upravo tim putem.

Bosićev prijedlog negativno je iznenadio lokalnu vlast u Višegradu, ali i ostale opštine u Srpskoj, koje bi direktno profitirale izgradnjom ove trase.

– Moram da izrazim nezadovoljstvo zbog toga jer mi već mjesecima projektujemo i predlažemo ideje koje koje će nam pomoći kada taj put bude građen kroz našu opštinu. Višegrad treba da bude nezaobilazna stanica pri realizaciji i izgradnji tog autoputa, naglašava Mladen Đurđević, načelnik opštine Višegrad.

Da stavove Srpske ne slušaju u Sarajevu, Vlada Srpske upozorava i na primjeru zaključka u vezi sa formiranjem radne grupe za izradu modela osiguranja u nesrećama u BiH.

Savjet ministara Vlada poziva da ga povuče jer je izašao van okvira Ustava i preuzeo nadležnost entiteta.

RTRS