Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić osudio je danas harangu koju SDA i ambasade pojedinih zemalja vode protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije i jednog broja članova ovog savjeta zbog zaključka kojim se traži analiza ratnog angažmana sudija i tužilaca koji sada obavljaju pravosudne funkcije.

On je rekao novinarima u Banjaluci da se istovremeno vodi i akcija da pravosuđe u BiH, koje je ocijenjeno kao najlošije, ostane u postojećem okviru i da njime upravljaju centri iz SDA i nekoliko stranih ambasada.

– To je dokaz da BiH u pravom smislu nije nikakva zemlja, nego njenim najvažnijim mehanizmom vladaju otuđene političke partije ili centri moći van BiH – naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, logično je i etički da se analizira rad sudija i tužilaca koji su tokom rata građane osuđivali i na smrt zato što su pod lažnim optužbama, navodno, iz svojih stanova slali nekakve signale srpskim formacijama.

Stevandić kaže da ti isti tužioci i sudije sada oslobađaju lica optužena za najteže zločine, komandante formacija koje su, što je nesumnjivo dokazano, počinili najteže moguće zločine.

– Ta analiza VSTS-a treba da se uradi i normalno je da se tu nađu i srpski nosioci pravosudnih funkcija, ako su radili takve stvari. Takvu analizu moraju uraditi i organi Republike Srpske – smatra Stevandić.

Prema njegovim riječima, time bi se ubuduće zaštitili srpski osuđenici od nevjerovatnih presuda i uticalo bi se na to da ne mogu biti oslobođeni oni koji su nesumnjivo počinili zločine ili komandovali formacijama za koje je utvrđeno da su počinili zločine, kao što je ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić.

Stevandić kaže da je sramota što kolege iz Saveza za promjene ćute, izuzev lidera NDP-a Dragana Čavića koji je reagovao ili se stavljaju na stranu harange koju vodi nekoliko ambasada i lider SDA Bakir Izetbegović.

Stevandićev pravni savjetnik Darko Kremenović rekao je da je VSTS donio zaključke koji moraju da se primjenjuju i bilo kakva njihova kritika je direktan uticaj na nezavisnost pravosuđa u BiH.

On je naveo da taj pritisak vode SDA, bivši-sadašnji nosioci pravosudnih funkcija, kao što su Meddžida Kreso i Branko Perić, te određene ambasade kojima se iz sarajevskih krugova prezentuju lažne informacije.

Kremenović je ocijenio da su ovi zaključci pokazatelj da se VSTS, prvi put nakon više od 10 godina, uhvatio u koštac sa problemima i pokušao da oslobodi retrogradnih struktura kako bi pravosuđe funkcionisalo na pravi način.

– Neophodno je utvrditi koji nosioci pravosudnih funkcija i članovi VSTS, koji dolaze iz Republike Srpske, nisu dali podršku predsjedniku VSTS-a i ostalim članovima koji su izglasali zaključke – kaže Kremenović.

Kremenović je rekao da pravni tim, koji predvode on i Milan Petković, raspolaže sa više od hiljadu stranica dokaza u vezi sa konkretnim imenima tužilaca i sudija koji su obavljali neke “nazovi pravosudne funkcije” u ratu i bez ikakvih dokaza osuđivali ljude koji su danas i oštećeni i svjedoci pred sudovima u slučajevima koje vode iste te sudije i tužioci.

Milan Petković iz pravnog tima rekao je da uvijek kada se pokuša neka promjena u pravosuđu BiH to nastoje da zaustave retrogradne strukture i stari centri moći.

– Podržavamo te promjene i smatramo da ne može više da postoji stalni pritisak i stare strukture koje je kontrolisao SDA – naglasio je Petković.

VSTS je 26. oktobra usvojio zaključak da informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije, zajedno sa prilozima, bude dostavljena Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

Izvor: SRNA/RTRS