Nakon nalaza i mišljenja vještaka, biće poznato-šta je uzrok požara, u kojem je u Palama noćas izgorio automobil Mire Јugovića, sina Riste Јugovića, ubijenog 10. marta 2002 godine. Porodica Јugović ovaj slučaj nije željela da komentariše, a o eventualnim motivima ne govore ni u policiji, ni u Okružnom tužilaštvu.

Paljevina automobila u ulici Milana Simovića, Policijskoj stanici Pale prijavljena je jutros oko 4.00 časa. Vatrogasci su jedino mogli lokalizovati požar.

Vesna Stokanović, portparol PU Istočno Sarajevo rekla je da će se nakon izvršenog uviđaja i nalaza i mišljenja vještaka znati tačan uzrok požara.

Očevidaca nije bilo, a ni stanari okolnih zgrada eksploziju nisu čuli. Prizor koji su zatekli, spaljeno vozilo i žute policijske trake, podsjetio ih je na nemile događaje-ubistva, paljevine vozila i nesigurnost koju su osjećali dugi niz godina nakon rata…

U nizu nerazrješenih ubistava u Istočnom Sarajevu i atentat na Ristu Јugovića. Gotovo na istom mjestu na kom je jutros zapaljen automobil, ubijen je sa više hitaca iz vatrenog oružja 10. marta 2002. godine.

Tadašnji direktor Јahorina osiguranja Risto Јugović nekoliko dana prije ubistva rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da se usprotivio nelegalnoj privatizaciji osiguravajućeg društva, nakon čega je imao 72 poziva na informativne razgovore. I porodica Јugović na to je ukazivala svih proteklih 15 godina, ali su danas odbili bilo kakav komentar.

Uoči 14. godišnjice ubistva, Miro Јugović je tvrdio da ima saznanja od službenika Sipe, čiji identitet nije želio otkriti, da je policijska istraga okončana, ali da Tužilaštvo BiH godinama odbija da ovaj slučaj dovede do kraja.

“Neki su događaji ove i prošle godine ukazivali da je moguće da se nešto uradi, bilo je interesovanja policije. Međutim, saznanja nemamo da se nešto radi”, rekao je Јugović.

Tada je iz BH Tužilaštva stigao odgovor da je slučaj složen i da su na njemu najprije radile pravosudne institucije Republike Srpske. Na današnji upit odgovora je izostao.

RTRS