Ovaj sistem razbija sve na nebu

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak dejstva iz PVO sistema “Tor M2” sa poligona Kapustin jar u Arhangelskoj oblasti. Srbija uveliko pregovara sa Moskvom o isporuci sistema Tor našoj vojsci Na snimku se vidi kako rakete koje su lansirane sa Tora pogađaju vazdušne ciljeve.

Srbija uveliko pregovara sa Moskvom o isporuci sistema Tor našoj vojsci. Sistem “Tor-M2” prvi put je predstavljen javnosti na aeromitingu u Moskvi “MAKS 2007”, a stavljen je u aktivnu službu Oružanih snaga Rusije u martu 2017. godine.

Tor-M2 je sistem za rakete niske do srednje nadmorske visine malog dometa zemlja-vazduh, napravljen za presretanje aviona, krstarećih raketa i balističkih ciljeva.

On koristi nove rakete-presretače kojima su unapređene performanse, povećan kapacitet municije i omogućena sposobnost paljbe tokom kretanja. Vojni stručnjaci opisuju Tor-M2 kao jedinstveni u svojoj klasi sistem protiv vazdušne odbrane sa neverovatnom preciznošću i dometom.

Sistem je potpuno automatizovan i može da prati četiri mete istovremeno za razliku od starijeg Tor-M1 koji prati dve mete. M2 poseduje poboljšan defanzivni sistem elektronskog ometanja.

Karakteristike:
Zona uništenja:
Po daljini: od 1 do 15 km.
Po visini: od 0,01 do 10 km.
Potrebna su samo 3 člana.
Doseg je oko 500 km.

Izvor:Srbija Danas/Informer