U Poslovnom centru Prijedor  su završeni radovi na adaptaciji prostora u okviru  projekta “Razvojem preduzetničke infrastrukture do boljeg poslovnog okruženja” .

Opšti cilj  ovog projekta ,čija je ukupna vrijednost oko 133 200 KM,  je poboljšanje poslovnog okruženja na području grada Prijedor dok je specifični cilj podsticanje samozapošljavanja i unaprijeđenje  konkurentnosti malih i srednjih preduzeća   kroz razvoj poslovne infrastrukture na području grada Prijedora.

Sredstva u iznosu  od 33.579  KM obezbijedio je Grad Prijedor dok  ostalo predstavljaju bespovratna sredstva obezbijeđena od strane Evropske unije putem projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR), koji implementira UNDP BiH i Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija.

Vođa projektnog tima  Zinajda Hošić je novinarima izjavila da je u okviru ovog projekta uređeno oko 232 kvadratna metra poslovnih prostora koji su raspoređeni u 12 kancelarija i jednom velikom salom za sastanke i edukacije i namijenjene su privrednim subjektima iz oblasti kreativne  i inovativne industrije.

„ Za ovaj biznis inkubator , koji je potpuno ifrastrukturno opremljen, predviđeno je donošenje pravilnika za ulazak u ovaj centar koji treba da propiše uslove pod kojima će privredni subjekti koristiti poslovne prostorije u ovom centru“, izjavila je Hošićeva.

Ona je potvrdila da će visina zakupnine za početnike  u prvoj godini biti 35 odsto, a  u drugoj 40 odsto  od  devet KM kolika je cijena prostora po metru kvadratnom u ovoj poslovnoj zoni.

 „ Ovim projektom su uređene kancelarije koje će iznajmljivanjem pod povoljnim uslovima omogućiti aktiviranje kreativne industrije na području grada i mi ćemo podržavati sve aktivnosti koje se dalje budu ovdje provodile po razvojnim ciklusima“ , izjavio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Implementator projekta je Grad Prijedor, a podržan je bespovratnim sredstvima Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj 2016/2017.

U ovom prostoru će se organizovati  edukacije za zainteresovane subjekte iz oblasti inovativnog menadžmenta, upotrebe IT alata u biznisu, dostupnih programa za razvoj inovacija i kreativne industrije.