Predsednik i vršilac dužnosti generalnog sekretara Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević i Goran Ćejić juče su razgovarali sa Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske i Tomom Marićem, savetnikom resornog Ministarstva o predstojećoj akciji “Dan fudbala” u organizaciji Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva porodice, omladine i sporta, Sportskog žurnala i Fudbalskog saveza Republike Srpske, koja je izrasla u jednu od najprestižnijih fudbalskih manifestacija u regionu, pa čak i u ovom delu Evrope.

Predsednik Kovačević obavestio je svoje goste o svim aktivnostima koje Savez vodi, da bi fudbalski praznik u Banjaluci, zakazan za kraj januara 2018. godine bio istinski sportski i društveni događaj, te dodao:

-Žiri, na čijem čelu se nalazi gospodin Marić, a čine ga najistaknutiji novinari u Republici Srpskoj, uveliko radi. Svi zaposleni u Savezu u službi su “Dana fudbala”, a sutra na sednici Izvršnog odbora Saveza imenovaćemo Organizacioni odbor koji će biti stub cele organizacije, a sve, opet, kao završna manifestacija obeležavanja 25 godina Republike Srpske i isto toliko leta njenog sporta. Vi ste, gospodine Đokiću, od prvog dana, od prvog izbora, bili s nama, podržavali ste nas i pomagali i na tome Vam velika hvala.

Ministar Petar Đokić je istakao da “Dan fudbala” afirmiše Republiku Srpsku, ne samo u fudbalskom smislu, već mnogo šire i nastavio:

-Mi ćemo s vama biti i ove godine, jer smo se uverili u prethodnih sedam izbora da ste sjajni organizator, a da vaša internacionalna nagrada, uz nagrade i priznanja za pojedince i klubove iz Republike Srpske, Zlatna povelja “Miljan Miljanić” ima posebnu dimenziju, zbog svetskih veličina kjima je dodeljena, kao što su: Dragan Džajić, Predrag Mijatović, Safet Sušić, Milorad Mažić i omaldinska reprezentacija Srbije koja je bila prvak sveta. Sve ćemo učiniti da i ovaj “Dan fudbala” bude praznik sporta, ali i društvena svetkovina najvišeg ranga.

Idejni tvirac i utemeljivač akcije “Dan fudbala” pisac i novinar, inače saradnik Sportskog žurnala, Tomo Marić, posebno je istakao_

-Naša nagrada za životno delo u fudbalu “Doktor Milan Jelić” u znak sećanja na predsednika Republike Srpske i predsednika fudbalskih saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, govori o prolaznosti života, ali o večnom trajanju zahvalnosti za entuzijazam, zanos i ljubav koje fudbal traži, a oni koji mu tako priđu, i na taj način u njemu rade i stvaraju, večno traju i ne prestaju. Uostalom, svi dobitnici ovog velikog priznanja obeležili su fudbal ovog dela Evrope i pamtiće se za sva vremena, baš kao i čovek po kojem se nagrada zove.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Fudbalskog saveza Republike Srpske, koji je nasledio Rodoljuba Petkovića s kojim je i započela akcija “Dan fudbala”, rekao je sledeće:

-Naš Savez, ne slučajno, u akciji koju organizuje sa Ministarstvom sporta i Sportskim žurnalom prepoznao je sve vrednosti koja ona nosi sobom, pa otuda i toliki entuzijazam oko njene organizacije koji nam garantuje da će i ove godine najlepša slika o fudbalskoj i sportskoj Banjaluci i Republici Srpskoj otići u veliki svet.

Manifestacija “Dan fudbala” ove godine imaće i dodatnu draž prvo zbog evropskih rezultata Crvene zvezde i Partizana, za koje mahom svi u Republici Srpskoj navijaju, a pogotovo učešće reprezentacije Srbije na Mondijalu u Rusiji.

Poklon

Predsednik FS Republike Srpske Mile Kovačević uručio je poklone Saveza ministru Petru Đokiću i savetniku Tomi Mariću, uz reči da su oni osvedočeni prijatelji sporta, fudbala i Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Žurnal

Ministar Petar Đokić je još rekao:

-Ljudi sporta, i ne samo oni, zahvaljujući Sportskom žurnalu i njegovom izdanju za Republiku Srpsku, doživljavaju tu novinu kao svoju, jer ona istinski afirmiše sport Republike Srpske, njegove izvorne vrednosti, kako onih koji već ostvaruju vrhunske rezultate, tako i kod omladine i đaka koji stasavaju za sportska borilišta u okviru takmičenja Malih Olimpijskih igara.

Sportski žurnal/Slavko BASARA