Misija OEBS-a u BiH nastaviće saradnju sa Forumom za bezbjednost zajednice grada Prijedora i u 2018. godini, širiće iskustva ovog savjetodavnog tijela unutar i izvan granica BiH i pokušati obezbijediti donacije za neke od aktivnosti Foruma, izjavio je danas u Prijedoru predstavnik Misije OEBS-a u BiH Igor Ličina.

On je pozvao članice da razmisle koje bi to aktivnosti mogle biti, navodeći da to neće moći biti jedna izolovana obalst nego što sveobuhvatnija djelatnost Foruma, poručivši da Forum treba biti mjesto gdje nije nužno da fizički budu prisutni svi koji su zaintersovani za pitanja bezbjednosti,ali da glasovi svih njih treba da se čuju.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da se grad Prijedor ponosi radom Foruma za bezbjednost zajednice, ističući značaj saradnje i sa policijom ali i sa svakim pojedinim članom zajednice, jer nije policija jedina nadležna za pitanja bezbjednosti.
“Naša je želja da je bezbjednost na višem nivou svakog dana i zahvaljujem se svim pojedincima i institucijama iz kojih dolaze u ovaj forum jer je tijelo odavno prepoznato daleko izvan granica BiH. Miran san naše djece je najveći zalog za našu budućnost, a bez mira nema ni prosperiteta jedne zajednice”, rekao je Đaković obraćajući se Forumu.
Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić izrazio je zadovoljstvo što rad Foruma ne inicira policija nego je policija samo jedan od ravnopravnih partnera u Forumu.
 “Forum sam uočava, identifikuje i rangira probleme i upućuje na otklanjanje  uzroka u dogovoru svih članica. Ovaj forum poslužio je drugim lokalnim zajednicama kao model, ali zasad je to u početnoj fazi gdje je policija inicijator”, dodao je Ivanić.
Miloš Kovačević iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor rekao je da su odvodi u ulicama i u užem i u širem dijelu grada odavno problem koji se pojavljuje prilikom iole jačih padavina kada zbog izlivene vode na kolovozu pješači ne mogu preći ulicu, a vozila se kreću otežano.
On je pozvao nadležne organe i ustanove da riješe ovaj problem, a da prethodno identifikuju da li je u pitanju začepljenost odvoda ili njihov nedovoljan kapacitet, dodajući da se radi o najprometnijim gradskim ulicama poput ulica Jovana Raškovića, Vožda Karađorđa, Milana Tepića, Srpskih velikana, Kozarskoj, Milana Vrhovca, Slavka Rodića i Vojvode Stepe Stepanovića.
Darko Bosančić iz Radio kluba Prijedor rekao je da je upitan kvalitet radova na krpljenju asfalta na mnogim ulicama i ukazao na problem ulične rasvjete u Aerodromskom naselju gdje se neosvijetljene glavne saobraćajnice, za razliku od nekih sporednih.
Forum je pozvao sve članice da do polovine januara popune obrasce za izradu Strateškog plana bezbjednosti na području grada Prijedora za period 2018-2021 kako bi se ovaj dokument našao na narednoj sjednici predviđenoj za februar.
Takođe je uputio apel građanima da se suzdrže od pirotehnike za predstojeće praznike, a policiju i inspekciju da intenzivno kontorlišu upotrebu pirotehnike kako bi sve generacije uživale u praznicima.
Za novog predsjedavajuće Foruma danas je izabran Danko Rauš iz Centra za socijalni rad Prijedor koji će na toj dužnosti zamijeniti Draganu Malić, dok je Draško Đenadija ostao na mjestu zamjenika predsjedavajućeg.
prijedorgrad.org