Otvaranje prve dečje javne kuhinje u BiH na pravi način je oslikalo katastrofalno stanje u društvu u kojem živimo, ali i neozbiljan odnos vlasti prema socijalno-ugroženim kategorijama.

Podrška kantonalne i lokalne vlasti je zvanično izostala, a na “nožu javnosti” posebno se našao ministar rada, socijalne politike i povratka Tuzlanskog kantona (TK) Zoran Jovanović koji je kuhinju u Lukavcu zvanično proglasio otvorenom, a potom mališanima podelilo prve obroke.

Prva dečja javna kuhinja u Lukavcu otvorena je na inicijativu Udruženja altruista “Ruke prijateljstva”, a u realizaciji celog projekta izostala je podrška lokalne vlasti. Načelnik Opštine Lukavac Edin Delić za Klix.ba je rekao da trenutno neće podržati rad ove kuhinje.

– Na otvaranju kuhinje se nisam pojavio jer nisu ispunjene određene elementarne pretpostavke da bi se uopšte govorilo o nečemu takvom. Ako govorimo o podeli hrane školskoj deci, to podrazumeva kuhinju koja će biti sertifikovana i bakteriološki ispravna, zatim zapošljavanje osoba koja će s hranom na adekvatan način rukovati… Ovaj projekat ne zadovoljava minimalne standard rekao je Delić za Klix.ba.

Kada su u pitanju deca kao korisnici, smatra da je bilo potrebno uraditi i sociološku analizu u smeru kakve će efekte imati jedan ovakav projekt.

– Delim stavove onih koji smatraju da se deca na ovakav način u određenoj meri diskriminišu i segregiraju. Smatram da je bolje sprovesti detaljnu analizu i identifikovati koliko ima korisnika te materijalno situirati porodice kako bi deci mogli dati marku, dve za obrok, nego da ih odvajamo i delimo im hranu iz kazana. Nemojmo ih ponižavati – kaže načelnik Lukavca.

Na osude javnosti posebno je naišao ministar rada, socijalne politike i povratka TK Zoran Jovanović koji je za Klix.ba kazao da ne vidi ništa loše u tome što se pojavio na otvaranju dečje javne kuhinje.

Ovu kuhinju Jovanović je zvanično u petak otvorio, nakon čega je mališanima podelio prve obroke.

– Uspeli smo im nabaviti najsavremeniji šporet na plin kako bi mogli kuvati obroke. To je naš doprinos Ljudi su nas pozvali da kuhinju otvorimo i mislim da nema ništa loše u tome. Jeste da oslikava trenutno tešku situaciju u BiH, ali toj deci treba pomoći. Mi imamo brižne kritičare, ali tamo niko nije došao i rekao da pomogne – kazao je Jovanović, piše Klix.