Analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da je Haški tribunal imao prljavu političku ulogu, te da kao nasljeđe ostavlja veliku mrlju na pravosuđu i na takozvanim evropskim vrijednostima.

“On je formiran radi suđenja zbog ratnih zločina, formiran je radi pomirenja, kako su govorili oni koji su stali iza tog tribunala, ali pokazalo se da on ima samo jednu funkciju – pranje biografija i uloge vodećih ljudi zapadnih zemalja koje su započele rat na Balkanu, prebacivanje krivice na druge i čišćenje biografija ključnih zapadnih piona na Balkanu”, ocijenio je Anđelković.

Anđelković je, povodom zvačničnog zatvaranja Haškog tribunala, rekao da je ovaj sud imao “par ekselans” političku prljavu ulogu jedne institucije koja je trebalo da ima uzvišenu pravnu ulogu i da doprinese stabilizaciji stanja.

“Hag će u istoriju ući kao negacija svega onoga na čemu se gradi postratna Evropa koja govori o demokratiji i ljudskim pravima”, rekao je on.

Anđelković je rekao da je istorija uvijek interpretirana iz nacionalnog ugla i subjektivno.

“Naša istorija će prema Haškom tribunalu i onome što je on iskrivio uvijek imati negativan odnos, ma koliko zapadni centri moći pokušavali da nam isperu mozgove”, kaže on.

Anđelković je ocijenio da će, međutim, onim zemljama koje su i stvorile Haški tribunal, ostati vjerovatno uvriježena predstava o njegovom radu i rezulatima njegovog rada.

“Suviše smo mi mali da bi se neko ozbiljno bavio ispravljanjem nepravdi koje su povezane sa nama. Sigurno će biti onih koji će kritikovati tu laž koja je nametnuta, ali dominatno u Americi, Nemačkoj i zemljama tog tipa ostaće slika koju je stvorio Haški tribunal. Kod nas, s druge strane, sigurno to neće imati nekog većeg efekta”, dodao je on.

Kada je riječ o haškoj arhivi, Anđelković smatra da će, s obzirom na to da je Haški tribunal kao institucija zloupotrebljavala pravo i služila političkim i geopolitičkim ciljevima, sigurno tako biti nastavljeno i sa njegovom arhivom.

“Ono što je formirano na loš i antipravan način, tako će i funkcionisati pošto bude ukinuto. Tako da mislim da će njegova arhiva i dalje biti zloupotrebljavana”, rekao je Anđelković.

Izvor: Srna/RTRS